Cytrynowa pomidorowa

cytrynowa zupa pomidorowa
  • Data publikacji: 01.07.2019
  • 5min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 5 – 6 porcji

  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • oliwa,
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • spora szczypta płatków chili,
  • szczypta cynamonu,
  • 3 puszki pomidorów,
  • 3 – 4 szklanki wody,
  • zielone liście pora lub łodyga selera,
  • sól i czarny pieprz,
  • skórka otarta z 1 cytryny.

Przygotowanie

Cebulę pokroić w półksiężyce, marchew obrać i pokroić w plasterki. Na dnie garnka rozgrzać sporo oliwy, dodać cebulę z marchewką i podsmażać przez 6 – 8 minut do momentu, aż cebula zrobi się złota.

Do tak podsmażonych warzyw dodać wędzoną paprykę, płatki chili oraz cynamon, zamieszać kilka razy po czym dodać pomidory, wodę, liście pora oraz sól i pieprz. Garnek przykryć i gotować 30 – 45 minut na małym ogniu.

Po upływie tego czasu wyłowić pora i wyrzucić oraz odlać kilka chochelek zupy do naczynia blendera, starając się wyłowić wszystkie marchewki i dokładnie zblendować. Zblendowane marchewki wlać z powrotem do garnka, doprawić w razie potrzeby do smaku większą ilością chili oraz solą i dodać skórkę otartą z cytryny.

Wymieszać i podawać, można na wierzch jeszcze zetrzeć trochę skórki z cytryny.

Wartość odżywcza

*do smaku ** brak wartości odżywczej w tabelach
Cytrynowa pomidorowa 
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Cebula
100
20
0,6
18,2
Marchew
90
Oliwa
20
Papryka wędzona (1/2 łyżeczki)
2
Płatki chilli (szczypta)
 
Cynamon (szczypta)
1
Pomidor
1200
Woda
1000
Por liście
50
sól*
 
pieprz*
 
skórka z cytryny**
 
Suma
2463


Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.