Gnocchi PKU z batatów

Lista składników:
-
-
2
duże bataty, 600g
-
125g
mąki niskobiałkowej PKU
-
50g
masła
-
2
łyżki bułki tartej PKU, 20 g
-
⅓
szklanki niskobiałkowego „sera” typu parmezanu, startego, 40g
-
2
gałązki liści tymianku, 2g
-
sól i pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 ºC.
- Dokładnie umyte, nieobrane bataty kroimy wzdłuż i układamy rozcięciem w dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut – warzywa powinny w tym czasie stać się całkowicie miękkie.
- Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, z każdej połówki zdejmujemy skórkę.
- Upieczone bataty umieszczamy w misce, po czym rozgniatamy je dokładnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na puree.
- Do miski dodajemy kolejno mąkę niskobiałkową, sól i pieprz.
- Ciasto dzielimy na mniejsze porcje a następnie na blacie podsypanym odrobiną mąki niskobiałkowej formujemy z niego wałki.
- Następnie ostrym nożem odcinamy kluseczki nieco mniejsze niż kopytka.
- Gnocchi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy łyżką cedzakową po 30 sek. od wypłynięcia na wierzch.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę soli, niskobiałkową bułkę tartą i świeży tymianek. Podsmażamy aż bułka będzie rumiano-złota
- Ugotowane gnocchi polewamy masłem z bułką tartą, posypujemy obficie niskobiałkowym „parmezanem”, listkami świeżego tymianku i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
W porcji
-
Energia (kcal)
343.55 -
Białko (g)
2.8 -
Fenyloalanina (mg)
160