Gnocchi PKU z batatów

Gnocchi z batatów

Porcje: 4

Lista składników:

    • 2

      duże bataty, 600g

    • 125g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 50g

      masła

    • 2

      łyżki bułki tartej PKU, 20 g

    • szklanki niskobiałkowego „sera” typu parmezanu, startego, 40g

    • 2

      gałązki liści tymianku, 2g

    • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 ºC.
  • Dokładnie umyte, nieobrane bataty kroimy wzdłuż i układamy rozcięciem w dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut – warzywa powinny w tym czasie stać się całkowicie miękkie.
  • Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, z każdej połówki zdejmujemy skórkę.
  • Upieczone bataty umieszczamy w misce, po czym rozgniatamy je dokładnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na puree.
  • Do miski dodajemy kolejno mąkę niskobiałkową, sól i pieprz.
  • Ciasto dzielimy na mniejsze porcje a następnie na blacie podsypanym odrobiną mąki niskobiałkowej formujemy z niego wałki.
  •  Następnie ostrym nożem odcinamy kluseczki nieco mniejsze niż kopytka.
  • Gnocchi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy łyżką cedzakową po 30 sek. od wypłynięcia na wierzch.
  • Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę soli, niskobiałkową bułkę tartą i świeży tymianek. Podsmażamy aż bułka będzie rumiano-złota
  • Ugotowane gnocchi polewamy masłem z bułką tartą, posypujemy obficie niskobiałkowym „parmezanem”, listkami świeżego tymianku i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
W porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    343.55

  • białko

    Białko (g)
    2.8

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    160

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.