Słowniczek

Słownictwo związane z PKU niekiedy jest dla wielu kompletnie nowe - dlatego wspieraMy Was i wyjaśniaMy znaczenie najważniejszych słów i fraz, które często występują w kontekście fenyloketonurii.

  • A

    • Aminokwasy

      Aminokwasy wchodzą w skład białek, które stanowią budulec naszego organizmu i źródło energii. Biorą udział w procesach metabolicznych w roli enzymów, są aktywnym składnikiem układu odpornościowego i hormonalnego. Aminokwasy mogą się ze sobą łączyć i tworzyć bardzo rozbudowane i skomplikowane łańcuchy. Tego rodzaju związki nazywane są peptydami. Wyróżnia się dwadzieścia różnych aminokwasów, z czego osiem to aminokwasy egzogenne, czyli niezbędne do życia, a których organizm nie potrafi sam „wyprodukować” - muszą być zostać dostarczone wraz z pożywieniem

    • Aminokwasy egzogenne

      Aminokwasy egzogenne jest ich osiem: lizyna, metionina, treonina, leucyna, izoleucyna, walina, tryptofan, fenyloalanina. Są niezbędne do życia i muszą być dostarczone do organizmu z dietą.

    • Aspartam

      Aspartam stosowany jest jako sztuczny środek słodzący w wielu produktach spożywczych i farmaceutycznych. Oznaczany jest kodem E951. Składa się z dwóch aminokwasów: fenyloalaniny i kwasu asparginowego. Ze względu na skład nie może być spożywany przez osoby z PKU.

  • B

    • Białka (proteiny)

      Białka (proteiny) są nam niezbędne do życia jako jeden z trzech podstawowych składników odżywczych i źródło energii razem z węglowodanami i tłuszczami. Białka są niezbędne do budowy, naprawy i utrzymania w prawidłowym stanie komórek i tkanek, krwi, kości, a także hormonów, enzymów i ciał odpornościowych. Białka podczas trawienia w układzie pokarmowym rozkładane są do aminokwasów. Wyróżnia się dwadzieścia różnych aminokwasów, z czego osiem to aminokwasy egzogenne, czyli niezbędne do życia, a których organizm nie potrafi sam „wyprodukować” - muszą być dostarczone wraz z pożywieniem

    • Badania przesiewowe

      Badania przesiewowe badanie przesiewowe, inaczej skriningowe – profilaktyczne badanie przeprowadzane wśród osób bez objawów danej choroby, ale w grupie ryzyka, w celu jej wykrycia i wczesnego leczenia, co zapobiega poważnym następstwom tej choroby w przyszłości. Badania przesiewowe PKU w Polsce przeprowadza się między 2 i 3 dobą po narodzinach każdego dziecka. Dzięki temu choroba zostaje wykryta zanim spowoduje uszkodzenia układu nerwowego.

  • C

    • Choroby metaboliczne

      Choroby metaboliczne mogą być wrodzone (genetyczne) lub nabyte. Ich podłożem jest biochemiczne zaburzenie jakiegoś szlaku metabolicznego. Większość związana jest z uszkodzeniem pojedynczego genu, który koduje określony enzym odpowiedzialny za przekształcanie pewnego substratu (związku chemicznego) w określony produkt. W większości z tych schorzeń objawy chorobowe związane są albo z gromadzeniem się w nadmiernych ilościach substratu (który jest toksyczny lub szkodliwy), albo niemożnością wyprodukowania określonego produktu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

    • Choroba dziedziczona autosomalnie recesywnie

      Choroba dziedziczona autosomalnie recesywnie - Każde białko organizmu jest kodowane przez 2 kopie danego genu, z których jedna jest od matki, druga od ojca. Każdy z nas jest nosicielem w swoim genomie mutacji w pojedynczych kopiach genów odpowiedzialnych za choroby dziedziczone. Takie nosicielstwo mutacji nie wiąże się z objawami choroby, ponieważ aby choroba dziedziczona autosomalnie recesywnie mogła się ujawnić, mutacja musi dotyczyć obu kopii danego genu: po jednej od każdego rodzica. W przypadku gdy oboje z rodziców są nosicielami mutacji w danym genie, ryzyko wystąpienia choroby dziedziczonej u dziecka z każdej ciąży wynosi 25%. Jeśli jeden rodzic choruje na fenyloketonurię, a drugi jest jej nosicielem, istnieje 50% ryzyka, że każde ich dziecko urodzi się chore. Jeżeli oboje z rodziców chorują na fenyloketonurię, ich dzieci urodzą się chore na 100%.

  • D

    • Dieta niskobiałkowa

      Dieta niskobiałkowa to dieta bez produktów zawierających duże ilości białka jak: mleko i produkty mleczne, jajka, mięso, ryby, orzechy, ziarna, nasiona, warzywa strączkowe, tofu, zwykłe makarony, kasze, zwykłe pieczywo. Produkty z niską zawartością białka to warzywa takie jak ziemniaki, marchew, papryka, pomidor, owoce i oleje.

    • Dieta ubogofenyloalaninowa

      Dieta ubogofenyloalaninowa głównym źródłem fenyloalaniny są białka pokarmowe zawarte w wysokobiałkowych produktach np. mięsie, rybach, mleku i przetworach mlecznych, jajkach, przetworach zbożowych, kakao, orzechach, nasionach, czekoladzie, soi, fasoli i grochu. Konieczne jest przestrzeganie diety eliminacyjnej ubogofenyloalaninowej do końca życia. Taka dieta pozwoli utrzymać minimalny, ale konieczny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu poziom fenyloalaniny u chorego na PKU. Za pomocą specjalnej żywności dla osób z PKU konieczne jest uzupełnianie białek, witamin i składników mineralnych.

  • E

    • Enzymy

      Enzymy to w większości białkowe substancje determinujące reakcje biochemiczne i procesy metaboliczne we wszystkich organizmach żywych. Enzymy są wysoce specyficzne, to znaczy, że dany enzym jest wyspecjalizowany w zaledwie kilku reakcjach spośród wielu możliwych dla danego procesu biochemicznego.

  • F

    • Fenyloketonuria (PKU)

      Fenyloketonuria (PKU) choroba dziedziczna, w której następuje całkowity brak lub znaczne ograniczenie aktywności enzymu hydroksylazy fenyloalaninowej. Enzym ten odpowiada za przemianę w komórkach wątroby aminokwasu fenyloalaniny w tyrozynę. W konsekwencji zaburzeń tego procesu poziom fenyloalaniny we krwi wzrasta, przedostaje się do ośrodkowego układu nerwowego i tam powoduje poważne uszkodzenia. Dzięki odpowiedniej, restrykcyjnej diecie można kontrolować niskie spożycie fenyloalaniny i zdrowo żyć.

    • Fenyloalanina

      Fenyloalanina jest jednym z niezbędnych dla organizmu człowieka aminokwasów. U osób zdrowych jest przekształcana w wątrobie za pomocą enzymu - hydroksylazy fenyloalaninowej do innego aminokwasu – tyrozyny. Fenyloalanina znajduje się we wszystkich produktach zawierających białko.

  • G

    • Gen

      Gen gen jest odcinkiem DNA warunkującym wystąpienie określonej cechy organizmu, np. koloru oczu; geny są przekazywane potomstwu i decydują o wszystkich dziedzicznych właściwościach organizmu.

  • H

    • Hydroksylaza fenyloalaninowa

      Hydroksylaza fenyloalaninowa fenyloketonuria jest chorobą, w której następuje całkowity brak lub znaczne ograniczenie aktywności enzymu hydroksylazy fenyloalaninowej. Enzym ten odpowiada za przemianę w komórkach wątroby aminokwasu fenyloalaniny w tyrozynę.

  • M

    • Monitorowanie

      Monitorowanie regularna kontrola poziomu fenyloalaniny we krwi dziecka, aby nie było jej za mało ani za dużo. Nosiciel choroby genetycznej – ok. 1 na 50 osób jest nosicielem mutacji genu PKU. Nosicielstwo mutacji nie wiąże się z objawami choroby, ponieważ aby choroba dziedziczona mogła się ujawnić, dziecko musi odziedziczyć oba zmutowane geny: jeden od matki a drugi od ojca. W przypadku gdy oboje rodzice są nosicielami mutacji w danym genie, ryzyko wystąpienia choroby dziedziczonej u dziecka z każdej ciąży wynosi 25%.

  • O

    • OUN

      OUNośrodkowy układ nerwowy składa się z mózgu (mózgowia) i rdzenia kręgowego. Zbudowany jest z istoty szarej i istoty białej. Istotę szarą tworzą komórki nerwowe, natomiast istotę białą - włókna nerwowe (aksony). Mózg to główne centrum odbierające i przetwarzające informacje. Rdzeń kręgowy przewodzi impulsy nerwowe pomiędzy mózgowiem a układem obwodowym.

  • P

    • Produkty niskobiałkowe

      Produkty niskobiałkowe to produkty naturalnie zawierające bardzo mało białka i produkty, specjalnie wytworzone dla osób z PKU, aby miały niskie zawartości białka, w tym fenyloalaniny. Takimi produktami są m.in. warzywa jak ziemniaki, papryka, pomidor, kapusta, marchew, buraki, mrożony groszek, owoce – można je jeść ale w ściśle kontrolowanych ilościach.

    • Produkty niedozwolone

      Produkty niedozwolone wszystkie, które zawierają dużo białka: mleko i produkty mleczne, jajka, mięso, ryby, orzechy, ziarna, nasiona w tym strączkowe, tofu, zwykłe makarony, kasze, zwykłe pieczywo.

    • Produkty dozwolone

      Produkty dozwolone wszystkie produkty naturalnie zawierające bardzo mało białka (niskobiałkowe) zjadane w ściśle kontrolowanych ilościach oraz specjalnie wytworzone produkty dla osób z PKU.

    • Preparat białkozastępczy

      Preparat białkozastępczy to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, którą można spożywać w różnych postaciach – napoju, żelu lub tabletek. Preparat białkozastępczy nie zawiera fenyloalaniny, ale zawiera wszelkie inne aminokwasy niezbędne dla dziecka. Większość preparatów białkozastępczych zawiera również witaminy, składniki mineralne i inne ważne składniki odżywcze – dzięki temu można mieć pewność, że dziecko otrzymuje to, czego potrzebuje. Preparaty białkozastępcze są podstawową częścią diety osoby z PKU i muszą być przyjmowane regularnie, w równych odstępach czasu w ciągu dnia. Umożliwia to utrzymywanie stężeń fenyloalaniny w bezpiecznych ilościach.

    • PKU

      PKU fenyloketonuria choroba dziedziczna, w której następuje całkowity brak lub znaczne ograniczenie aktywności enzymu hydroksylazy fenyloalaninowej. Enzym ten odpowiada za przemianę w komórkach wątroby aminokwasu fenyloalaniny w tyrozynę. W konsekwencji zaburzeń tego procesu poziom fenyloalaniny we krwi wzrasta, przedostaje się do ośrodkowego układu nerwowego i tam powoduje poważne uszkodzenia. Dzięki odpowiedniej, restrykcyjnej diecie można kontrolować niskie spożycie fenyloalaniny i zdrowo żyć.

  • T

    • Tyrozyna

      Tyrozyna aminokwas, który powstaje w wątrobie z innego aminokwasu - fenyloalaniny. Tyrozyna jest ważna dla wielu funkcji organizmu. U osoby z PKU przekształcenie fenyloalaniny w tyrozynę nie jest możliwe, ze względu na brak lub niedobór enzymu odpowiedzialnego za ten proces.

BądźMy w kontakcie!

Chcesz zaproponować nowy termin w słowniczku?
Masz pytania lub wątpliwości?
napisz do nas.