Barszcz czerwony z uszkami PKU
Lista składników:
-
-
2kg
buraków
-
½ kg
jabłek
-
200g
marchwi
-
4
duże ząbki czosnku
-
10g
majeranku
-
4
liście laurowe
-
4
ziarna ziela angielskiego
-
kilka ziaren pieprzu
-
50 ml
octu balsamicznego
-
4l
wody
-
500 g
mąki niskobiałkowej PKU
-
120g
suszonych boczniaków
-
2
średnie cebule
-
sól i pieprz biały mielony
-
olej rzepakowy
-
Sposób przygotowania:
Boczniaki mocz w letniej wodzie ok. 20 min. Gotuj do miękkości (około 30 min.) w wodzie, w której się moczyły. Następnie je zmiel.
Barszcz
Do 4 litrów zimnej wody wrzuć 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną marchew, obrane i pokrojone buraki oraz pokrojony czosnek. Całość dopraw majerankiem i dolej ocet balsamiczny, tuż po zagotowaniu zdejmij z palnika. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedź, dopraw niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotuj.
Wykonanie uszek
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i ciepłą wodę (około 100-150 ml). Za pomocą łyżki zarób ciasto. Posyp blat niewielką ilością mąki pszennej i dokładnie wyrób ciasto. Następnie dodaj odrobinę oleju rzepakowego i ponownie wyrób.
Ciasto włóż do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojone cebule. Dodaj szczyptę majeranku, mielony biały pieprz, sól i wymieszaj. Całość podlej odrobiną oleju rzepakowego i dodaj ugotowane i zmielone boczniaki. Teraz całość podduś, cały czas mieszając, a następnie wystudź. Ciasto wyrób i podziel na 3 równe części. Rozwałkuj je na blacie posypanym mąką na grubość około 2 mm i odetnij brzegi, nadając ciastu prostokątny kształt. Wierzch posmaruj za pomocą pędzelka wodą. Małą łyżeczką ułóż w rządku kulki farszu w odstępach 4-5 cm. Złóż ciasto, starając się zawijać je bardzo równomiernie, przyciśnij dokładnie przy farszu. Kieliszkiem do wina wytnij koła z zalepionym farszem, następnie skręć brzegi, mocno zaciśnij, zostawiając palec w środku.
Przed ugotowaniem uszka delikatnie osusz, następnie wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową przełóż uszka do naczynia z zimną wodą na 2 minuty i wyjmij na talerze.
Podaj z wcześniej przygotowanym barszczem i voilà!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)