Barszcz czerwony z uszkami PKU

Barszcz czerwony z uszkami PKU

Porcje:

Lista składników:

    • 2kg

      buraków

    • ½ kg

      jabłek

    • 200g

      marchwi

    • 4

      duże ząbki czosnku

    • 10g

      majeranku

    • 4

      liście laurowe

    • 4

      ziarna ziela angielskiego

    • kilka ziaren pieprzu

    • 50 ml

      octu balsamicznego

    • 4l

      wody

    • 500 g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 120g

      suszonych boczniaków

    • 2

      średnie cebule

    • sól i pieprz biały mielony

    • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Boczniaki mocz w letniej wodzie ok. 20 min. Gotuj do miękkości (około 30 min.) w wodzie, w której się moczyły. Następnie je zmiel.

Barszcz

Do 4 litrów zimnej wody wrzuć 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną marchew, obrane i pokrojone buraki oraz pokrojony czosnek. Całość dopraw majerankiem i dolej ocet balsamiczny, tuż po zagotowaniu zdejmij z palnika. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedź, dopraw niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotuj.

Wykonanie uszek

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i ciepłą wodę (około 100-150 ml). Za pomocą łyżki zarób ciasto. Posyp blat niewielką ilością mąki pszennej i dokładnie wyrób ciasto. Następnie dodaj odrobinę oleju rzepakowego i ponownie wyrób.

Ciasto włóż do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojone cebule. Dodaj szczyptę majeranku, mielony biały pieprz, sól i wymieszaj. Całość podlej odrobiną oleju rzepakowego i dodaj ugotowane i zmielone boczniaki. Teraz całość podduś, cały czas mieszając, a następnie wystudź. Ciasto wyrób i podziel na 3 równe części. Rozwałkuj je na blacie posypanym mąką na grubość około 2 mm i odetnij brzegi, nadając ciastu prostokątny kształt. Wierzch posmaruj za pomocą pędzelka wodą. Małą łyżeczką ułóż w rządku kulki farszu w odstępach 4-5 cm. Złóż ciasto, starając się zawijać je bardzo równomiernie, przyciśnij dokładnie przy farszu. Kieliszkiem do wina wytnij koła z zalepionym farszem, następnie skręć brzegi, mocno zaciśnij, zostawiając palec w środku.

Przed ugotowaniem uszka delikatnie osusz, następnie wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową przełóż uszka do naczynia z zimną wodą na 2 minuty i wyjmij na talerze.

Podaj z wcześniej przygotowanym barszczem i voilà!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.