Barszczyk wigilijny

Lista składników:
-
-
1,5kg
buraków czerwonych, obranych
-
4
łyżki octu jabłkowego, 24 g
-
3
jabłka, obrane (450 g)
-
4l
bulionu warzywnego
-
120g
suszonych śliwek
-
2
ząbki czosnku, 10 g
-
1
łyżeczka majeranku, suszonego
-
2
liście laurowe
-
½
łyżeczki nasion kminku
-
6
ziaren ziela angielskiego
-
5
ziaren czarnego pieprzu
-
sól i pieprz
-
-
*Ze względu na trudną do oszacowania wartość odżywczą barszczu powstałego w wyniku wygotowywania buraków i jabłek w wywarze warzywnym, do oszacowania przybliżonej wartości odżywczej, wykorzystano 2 butelki (po 300ml każda) Koncentratu Barszczu Czerwonego
-
Wartość odżywcza Koncentratu Barszczu Krakus (100 g):
-
Energia: 204 kcal, Białko 3,4g, Phe: 170 mg
Sposób przygotowania:
- Obrane buraki i jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- 2/3 buraków z jabłkami wkładamy do dużego garnka i dodajemy przyprawy (za wyjątkiem majeranku), śliwki, ocet jabłkowy oraz czosnek.
- Wszystko zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu, tak aby zawartość wrzała (bez intensywnego gotowania) przez około 2 godziny
- Gorący barszcz ostrożnie odcedzamy, dodajemy majeranek i pozostałą część startych buraków i jabłek. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Tak przygotowany barszcz podajemy tego samego dnia (nalewamy sam płyn - bez buraków i jabłek). Podgrzewając ponownie pamiętamy by go nie zagotowywać.
W 1 porcji (orientacyjne)*
-
Energia (kcal)
105.83 -
Białko (g)
1.7 -
Fenyloalanina (mg)
85.33