Barszczyk wigilijny

barszcz czerwony

Porcje: 12

Lista składników:

    • 1,5kg

      buraków czerwonych, obranych

    • 4

      łyżki octu jabłkowego, 24 g

    • 3

      jabłka, obrane (450 g)

    • 4l

      bulionu warzywnego

    • 120g

      suszonych śliwek

    • 2

      ząbki czosnku, 10 g

    • 1

      łyżeczka majeranku, suszonego

    • 2

      liście laurowe

    • ½

      łyżeczki nasion kminku

    • 6

      ziaren ziela angielskiego

    • 5

      ziaren czarnego pieprzu

    • sól i pieprz

  • *Ze względu na trudną do oszacowania wartość odżywczą barszczu powstałego w wyniku wygotowywania buraków i jabłek w wywarze warzywnym, do oszacowania przybliżonej wartości odżywczej, wykorzystano 2 butelki (po 300ml każda) Koncentratu Barszczu Czerwonego

  • Wartość odżywcza Koncentratu Barszczu Krakus (100 g):

  • Energia: 204 kcal, Białko 3,4g, Phe: 170 mg

Sposób przygotowania:

  • Obrane buraki i jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2/3 buraków z jabłkami wkładamy do dużego garnka i dodajemy przyprawy (za wyjątkiem majeranku), śliwki, ocet jabłkowy oraz czosnek.
  • Wszystko zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu, tak aby zawartość wrzała (bez intensywnego gotowania) przez około 2 godziny
  • Gorący barszcz ostrożnie odcedzamy, dodajemy majeranek i pozostałą część startych buraków i jabłek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Tak przygotowany barszcz podajemy tego samego dnia (nalewamy sam płyn - bez buraków i jabłek). Podgrzewając ponownie pamiętamy by go nie zagotowywać.
W 1 porcji (orientacyjne)*
  • kcal

    Energia (kcal)
    105.83

  • białko

    Białko (g)
    1.7

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    85.33

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.