Bataty i marchewka garam masala z dipem mango
Lista składników:
-
-
1
średni batat, 300 g po obraniu
-
2
marchewki, 100 g po obraniu
-
1
mała cebula pokrojona w piórka, 80 g
-
100g
pomidorów krojonych z puszki lub 1 średni pomidor pozbawiony skórki i pokrojony w kostkę
-
5
łyżek oleju rzepakowego, 50 g
-
sól i pieprz
-
½
łyżeczki ziaren mielonej kolendry
-
½
łyżki mielonego kuminu
-
1
łyżka przyprawy garam masala
-
-
Dip mango
-
60g
wegańskiego naturalnego „jogurtu” na bazie kokosa
-
30g
chutney z mango
-
10g
świeżo posiekanej mięty
-
-
Do przeliczenia wartości odżywczej dipu mango wykorzystano wegański „jogurt” na bazie kokosa o zawartości białka 0,6 g/100g oraz Chutney Mango o zawartości białka 0,4 g/100 g produktu.
Sposób przygotowania:
- Obranego batata i marchewkę kroimy w grubą kostkę.
- Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Na wrzącą wodę wrzucamy pokrojone bataty i marchew i gotujemy je przez 5 minut.
- Warzywa odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- W rondelku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę. Dodajemy bataty i marchew. Smażymy 5 minut.
- Dodajemy przyprawy i pomidory, następnie całość dusimy przez 15 minut.
- Przygotowujemy dip mieszając jogurt, chutney z mango i posiekaną miętę.
- Potrawę serwujemy z dipem.
W 1 porcji z dipem mango:
-
Energia (kcal)
235.1 -
Białko (g)
2.45 -
Fenyloalanina (mg)
113.42