Bigos z jarmużu
Lista składników:
-
-
2
cebule, 200 g
-
3
łyżki oleju, 30 g
-
2
marchewki, 100 g
-
400g
jarmużu, 2 opakowania posiekanego
-
200ml
słoiczek koncentratu pomidorowego
-
500g
pieczarek
-
1
łyżeczka kurkumy
-
3
liście laurowe
-
5
ziaren ziela angielskiego
-
1
łyżka tymianku, suszonego
-
1
łyżeczka lubczyku, suszonego
-
sól, ostra papryka lub wędzona papryka, do smaku
-
pół szklanki wody
-
Sposób przygotowania:
- Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju w garnku.
- Dodajemy startą marchewki i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
- Przykrywamy i dusimy do momentu, aż pieczarki będą miękkie.
- Wrzucamy posiekany jarmuż i wszystkie przyprawy.
- Zalewamy 1 filiżanką wody i dusimy przez 20 minut.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy kolejne 5 min.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
66.65 -
Białko (g)
3.36 -
Fenyloalanina (mg)
147.17