Bigos z jarmużu

bigos z jarmużu przepis

Porcje: 12

Lista składników:

    • 2

      cebule, 200 g

    • 3

      łyżki oleju, 30 g

    • 2

      marchewki, 100 g

    • 400g

      jarmużu, 2 opakowania posiekanego

    • 200ml

      słoiczek koncentratu pomidorowego

    • 500g

      pieczarek

    • 1

      łyżeczka kurkumy

    • 3

      liście laurowe

    • 5

      ziaren ziela angielskiego

    • 1

      łyżka tymianku, suszonego

    • 1

      łyżeczka lubczyku, suszonego

    • sól, ostra papryka lub wędzona papryka, do smaku

    • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

  • Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju w garnku.
  • Dodajemy startą marchewki i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
  • Przykrywamy i dusimy do momentu, aż pieczarki będą miękkie.
  • Wrzucamy posiekany jarmuż i wszystkie przyprawy.
  • Zalewamy 1 filiżanką wody i dusimy przez 20 minut.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy kolejne 5 min.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    66.65

  • białko

    Białko (g)
    3.36

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    147.17

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.