Bułki do burgerów i kanapek

Bułka na burgery

Porcje: 4

Lista składników:

    • 220g

      mąki krakowskiej PKU (Balviten)

    • 80ml

      ciepłej wody

    • 20g

      cukru

    • 8g

      łuski babki płesznik (Psyllium husk)

    • 4g

      drożdży instant

    • 3

      łyżki oliwy, 30 g

  • 1 łyżka oliwy waży 10 g

Sposób przygotowania:

  • Wodę, 2 łyżki oliwy, drożdże, łuskę babki płesznik oraz cukier łączymy ze sobą w niedużej misce i odstawiamy na 5 minut do zgęstnienia.
  • Mąkę PKU wsypujemy do większej miski i dodajemy zaczyn z babką płesznik. Za pomocą dłoni mieszamy do połączenia składników.
  • Ciasto zagniatamy przez 3-5 minut, a następnie odstawiamy do odpoczynku na 20 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
  • Ciasto dzielimy na cztery równe części i ręcznie formujemy bułki.
  • Umieszczamy je na blaszce do pieczenia i smarujemy pozostałą oliwą.
  • Pieczemy przez 20 minut do uzyskania złotego koloru.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    225.92

  • białko

    Białko (g)
    0.5

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    34.55

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.