Burrito z warzywami

burrito z warzywami

Porcje: 4

Lista składników:

  • Ciasto

    • 280g

      mąki niskobiałkowej Glutenex

    • 1

      łyżeczka babki płesznik

    • 1

      łyżeczka łuski babki płesznik Psyllium Husk, 3 g

    • 1

      łyżeczka proszku do pieczenia, 4 g

    • 200ml

      wody

  • Farsz

    • 1

      cebula czerwona, 100 g

    • 2

      ząbki czosnku, 10 g

    • 1

      sztuka awokado, 140 g

    • 70g

      pora

    • 1

      mała cukinia, 240 g

    • 1

      papryka czerwona, 140 g

    • 4

      łyżki oleju, 40 g

    • ½

      łyżeczki soli, 3 g

    • ½

      łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 g

    • ½

      łyżeczki pieprzu czarnego, 2 g

    • ½

      łyżeczki imbiru mielonego

    • ½

      mielonych nasion kolendry

    • 120g

      cebulek perłowych marynowanych

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • Do ciepłej wody dodajemy łuskę babki płesznik i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • Do miski wsypujemy mąkę niskobiałkową, robimy dołek i wlewamy wodę z łuską babki płesznik. Wyrabiamy ciasto, dzielimy je na cztery części i rozwałkowujemy na cienkie placki.
  • Rozgrzewamy patelnię teflonową. Każdą część ciasta smażymy oddzielnie na suchej patelni aż w środku placka pojawią się pęcherzyki powietrza. Przewracamy na drugą stronę i krótko kontynuujemy smażenie.
  • Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Farsz

  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Czosnek drobno siekamy.
  • Awokado kroimy w kostkę.
  • Pora, cukinię i paprykę kroimy w paski.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pora i paprykę, smażymy przez około 4 minuty.
  • Dodajemy awokado i cukinię, smażymy kolejne 5 minut.
  • Na koniec dodajemy przyprawy, cebulki perłowę i mieszając kontynuujemy podsmażanie przez 1 minutę.
  • Przekładamy do miski i studzimy.
  • Farsz wykładamy na ostudzony placek i zawijamy. Podsmażamy krótko na suchej patelni.
Wartość odżywcza całej potrawy (ciasto + farsz)
  • kcal

    Energia (kcal)
    1838.7

  • białko

    Białko (g)
    13.5

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    599.3

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.