Burrito z warzywami

Lista składników:
-
Ciasto
-
280g
mąki niskobiałkowej Glutenex
-
1
łyżeczka babki płesznik
-
1
łyżeczka łuski babki płesznik Psyllium Husk, 3 g
-
1
łyżeczka proszku do pieczenia, 4 g
-
200ml
wody
-
-
Farsz
-
1
cebula czerwona, 100 g
-
2
ząbki czosnku, 10 g
-
1
sztuka awokado, 140 g
-
70g
pora
-
1
mała cukinia, 240 g
-
1
papryka czerwona, 140 g
-
4
łyżki oleju, 40 g
-
½
łyżeczki soli, 3 g
-
½
łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 g
-
½
łyżeczki pieprzu czarnego, 2 g
-
½
łyżeczki imbiru mielonego
-
½
mielonych nasion kolendry
-
120g
cebulek perłowych marynowanych
-
Sposób przygotowania:
Ciasto
- Do ciepłej wody dodajemy łuskę babki płesznik i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Do miski wsypujemy mąkę niskobiałkową, robimy dołek i wlewamy wodę z łuską babki płesznik. Wyrabiamy ciasto, dzielimy je na cztery części i rozwałkowujemy na cienkie placki.
- Rozgrzewamy patelnię teflonową. Każdą część ciasta smażymy oddzielnie na suchej patelni aż w środku placka pojawią się pęcherzyki powietrza. Przewracamy na drugą stronę i krótko kontynuujemy smażenie.
- Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Farsz
- Cebulę kroimy w piórka.
- Czosnek drobno siekamy.
- Awokado kroimy w kostkę.
- Pora, cukinię i paprykę kroimy w paski.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pora i paprykę, smażymy przez około 4 minuty.
- Dodajemy awokado i cukinię, smażymy kolejne 5 minut.
- Na koniec dodajemy przyprawy, cebulki perłowę i mieszając kontynuujemy podsmażanie przez 1 minutę.
- Przekładamy do miski i studzimy.
- Farsz wykładamy na ostudzony placek i zawijamy. Podsmażamy krótko na suchej patelni.
Wartość odżywcza całej potrawy (ciasto + farsz)
-
Energia (kcal)
1838.7 -
Białko (g)
13.5 -
Fenyloalanina (mg)
599.3