Calzone

Lista składników:
-
Ciasto
-
500g
mąki niskobiałkowej PKU
-
370g
ciepłej wody
-
200ml
ProZero
-
30g
2 łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania calzone po wierzchu
-
20g
2 łyżki oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
-
15g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
9g
łuski babki płesznik (Psyllium Husk)
-
6g
suszonych drożdży instant
-
2g
½ łyżeczko czosnku granulowanego
-
1
łyżeczka ziół prowansalskich
-
Solidna szczypta soli
-
-
Farsz
-
150g
niskobiałkowego „sera” tartego o smaku mozzarelli
-
150g
jackfruita, odsączonego z zalewy
-
100g
1 czerwona cebula, pokrojonej w kostkę
-
100g
pieczarek
-
100g
sosu BBQ*
-
70g
½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
-
60g
4 łyżki przecieru pomidorowego
-
40g
4 łyżki oliwy
-
50g
posiekanej świeżej bazylii
-
20g
2 garście świeżej bazylii, posiekanej
-
20g
4 ząbki czosnku, posiekanego
-
pieprz i sól do smaku
-
-
*Do przeliczeń wartości odżywczej wykorzystano Sos BBQ o zawartości białka 0,8 g /100g.
Sposób przygotowania:
Ciasto
- Do naczynia wlewamy ProZero i ciepłą wodę oraz dodajemy suszone drożdże i łuskę babki płesznik.
- Całość mieszamy aż do połączenia składników i pozostawiamy na około 10 minut.
- Do sporej miski wsypujemy mąkę niskobiałkową, dodajemy oliwę, sól, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ręcznie do momentu powstania gładkiego ciasta.
- Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
- Włączamy piekarnik do rozgrzania do 180 st. C i przygotowujemy farsz.
Farsz
- Na patelnię wlewamy oliwę i przesmażamy krótko odsączonego i posiekanego na drobniejsze kawałki jackfruita.
- Dodajemy cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. Smażymy całość do miękkości (przez ok. 2 minuty)
- Dodajemy sos BBQ i dusimy przez kolejne 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie kulki.
- Jedną kulkę ciasta rozwałkowujemy, smarujemy łyżką oleju rzepakowego, a następnie równomiernie rozprowadzamy połowę przecieru pomidorowego.
- Nakładamy połowę nadzienia pozostawiając 1 cm obramowania wokół krawędzi bez farszu, posypujemy posiekaną bazylią i połową niskobiałkowego sera.
- Zamykamy „pieroga” łącząc ze sobą pozostawione obramowanie wokół krawędzi.
- Dokładanie zaciskamy boki, a górę smarujemy oliwą.
- Powtarzamy te same kroki z drogą kulą ciasta i farszu.
- Układamy oba calzone na blaszce z papierem do pieczenia.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez ok. 25 min.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
1564.5 -
Białko (g)
9.65 -
Fenyloalanina (mg)
441