Calzone

calzone

Porcje: 1

Lista składników:

  • Ciasto

    • 500g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 370g

      ciepłej wody

    • 200ml

      ProZero

    • 30g

      2 łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania calzone po wierzchu

    • 20g

      2 łyżki oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)

    • 15g

      1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

    • 9g

      łuski babki płesznik (Psyllium Husk)

    • 6g

      suszonych drożdży instant

    • 2g

      ½ łyżeczko czosnku granulowanego

    • 1

      łyżeczka ziół prowansalskich

    • Solidna szczypta soli

  • Farsz

    • 150g

      niskobiałkowego „sera” tartego o smaku mozzarelli

    • 150g

      jackfruita, odsączonego z zalewy

    • 100g

      1 czerwona cebula, pokrojonej w kostkę

    • 100g

      pieczarek

    • 100g

      sosu BBQ*

    • 70g

      ½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

    • 60g

      4 łyżki przecieru pomidorowego

    • 40g

      4 łyżki oliwy

    • 50g

      posiekanej świeżej bazylii

    • 20g

      2 garście świeżej bazylii, posiekanej

    • 20g

      4 ząbki czosnku, posiekanego

    • pieprz i sól do smaku

  • *Do przeliczeń wartości odżywczej wykorzystano Sos BBQ o zawartości białka 0,8 g /100g.

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • Do naczynia wlewamy ProZero i ciepłą wodę oraz dodajemy suszone drożdże i łuskę babki płesznik.
  • Całość mieszamy aż do połączenia składników i pozostawiamy na około 10 minut.
  • Do sporej miski wsypujemy mąkę niskobiałkową, dodajemy oliwę, sól, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ręcznie do momentu powstania gładkiego ciasta.
  • Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
  • Włączamy piekarnik do rozgrzania do 180 st. C i przygotowujemy farsz.

 

Farsz

  • Na patelnię wlewamy oliwę i przesmażamy krótko odsączonego i posiekanego na drobniejsze kawałki jackfruita.
  • Dodajemy cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. Smażymy całość do miękkości (przez ok. 2 minuty)
  • Dodajemy sos BBQ i dusimy przez kolejne 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie kulki.
  • Jedną kulkę ciasta rozwałkowujemy, smarujemy łyżką oleju rzepakowego, a następnie równomiernie rozprowadzamy połowę przecieru pomidorowego.
  • Nakładamy połowę nadzienia pozostawiając 1 cm obramowania wokół krawędzi bez farszu, posypujemy posiekaną bazylią i połową niskobiałkowego sera.
  • Zamykamy „pieroga” łącząc ze sobą pozostawione obramowanie wokół krawędzi.  
  • Dokładanie zaciskamy boki, a górę smarujemy oliwą.
  • Powtarzamy te same kroki z drogą kulą ciasta i farszu.
  • Układamy oba calzone na blaszce z papierem do pieczenia.
  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez ok. 25 min.
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    1564.5

  • białko

    Białko (g)
    9.65

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    441

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.