Chrupiące skrzydełka z boczniaków

Chrupiące skrzydełka z boczniaków

Porcje: 8

Lista składników:

    • 400g

      boczniaków

    • 110g

      1 szkl. bułki tartej PKU

    • 90g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 7.5g

      1½ łyżeczki słodkiej papryki, mielonej

    • 6g

      1½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego

    • 5g

      1 łyżeczka czosnku granulowanego

    • 125ml

      wody

    • 2g

      ½ łyżeczki soli

    • 2g

      ½ łyżeczki mielonego pieprzu

    • 30g

      3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  • Boczniaki myjemy krótko na sicie pod bieżącą wodą i rozkładamy do obeschnięcia na ręczniku papierowym.
  • W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 220°C i przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  • Duże grzyby kroimy wzdłuż blaszek na 2-3 kawałki, mniejsze pozostawiamy w całości. Wszystkie grzyby przekładamy do miski.
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę PKU, wszystkie przyprawy, sól, pieprz, wodę i olej.
  • Masę mieszamy do powstania w miarę jednolitego ciasta.
  • W powstałym cieście maczamy kawałki boczniaków, następnie obtaczamy je w bułce tartej PKU, wykładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  • Pieczemy do zrumienienia przez ok. 25 minut.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    133.4

  • białko

    Białko (g)
    2.1

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    81.1

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.