Chrupiące skrzydełka z boczniaków
Lista składników:
-
-
400g
boczniaków
-
1
szkl. bułki tartej PKU
-
¾
szkl. mąki niskobiałkowej PKU
-
1,5
łyżki słodkiej papryki
-
1,5
łyżeczki kminu rzymskiego
-
1
łyżka suszonego czosnku
-
½
szkl. wody
-
1,5
łyżki soli
-
1
łyżka pieprzu
-
3
łyżki oleju roślinnego
-
Sposób przygotowania:
Boczniaki umyj i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Do osobnego naczynia wsyp mąkę i dodaj do niej słodką paprykę, kmin rzymski, suszony czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj całość i dodaj pół szklanki wody. W powstałym cieście maczaj kawałki boczniaków. Następnie obtocz boczniaki w panierce z bułki tartej PKU.
Nastaw piekarnik na 220 stopni i piecz przez ok. 25 minut.
Podawaj na ciepło, z ulubionymi sosami i dodatkami.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)