Chrupiące skrzydełka z boczniaków

Lista składników:
-
-
400g
boczniaków
-
110g
1 szkl. bułki tartej PKU
-
90g
mąki niskobiałkowej PKU
-
7.5g
1½ łyżeczki słodkiej papryki, mielonej
-
6g
1½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
5g
1 łyżeczka czosnku granulowanego
-
125ml
wody
-
2g
½ łyżeczki soli
-
2g
½ łyżeczki mielonego pieprzu
-
30g
3 łyżki oleju rzepakowego
-
Sposób przygotowania:
- Boczniaki myjemy krótko na sicie pod bieżącą wodą i rozkładamy do obeschnięcia na ręczniku papierowym.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 220°C i przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Duże grzyby kroimy wzdłuż blaszek na 2-3 kawałki, mniejsze pozostawiamy w całości. Wszystkie grzyby przekładamy do miski.
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę PKU, wszystkie przyprawy, sól, pieprz, wodę i olej.
- Masę mieszamy do powstania w miarę jednolitego ciasta.
- W powstałym cieście maczamy kawałki boczniaków, następnie obtaczamy je w bułce tartej PKU, wykładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy do zrumienienia przez ok. 25 minut.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
133.4 -
Białko (g)
2.1 -
Fenyloalanina (mg)
81.1