Curry z młodych ziemniaków i kalafiora
Lista składników:
-
-
3cm
świeżego imbiru
-
2
ząbki czosnku
-
1
mała cebula
-
250ml
wody
-
1
łyżka oleju roślinnego
-
6
sztuk kardamonu
-
1
łyżeczka kminu rzymskiego
-
1
łyżeczka kurkumy
-
350ml
ProZero
-
1
papryczka chili
-
5
młodych ziemniaków
-
1
łyżeczka brązowego cukru
-
⅓
młodego kalafiora
-
½
cukinii
-
Sposób przygotowania:
Imbir, czosnek oraz cebulę obrać i pokroić na plastry. Włożyć do blendera, dolać 50 ml wody i zmiksować na pastę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać pastę i smażyć, mieszając co chwilę przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać kardamon, a na koniec wsypać kmin rzymski i kurkumę. Wlać 250 ml wody oraz ProZero. Dodać obrane, pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i cukier. Wymieszać całość i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut. Dodać różyczki kalafiora, pokrojoną cebulę i zagotować. Można podawać z limonką i posiekaną, świeżą kolendrą.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)