Curry z młodych ziemniaków i kalafiora

Curry z młodych ziemniaków i kalafiora

Porcje: 4

Lista składników:

    • 10g

      kawałek świeżego imbiru, 3cm

    • 10g

      2 ząbki czosnku

    • 80g

      1 mała cebula

    • 250ml

      wody

    • 20g

      2 łyżki oleju rzepakowego

    • 5g

      6 strączków kardamonu lub 1 łyżeczka kardamonu mielonego

    • 5g

      1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

    • 3g

      ½ łyżeczki kurkumy, mielonej

    • 400ml

      ProZero

    • 350g

      5 młodych ziemniaków

    • 6g

      1 łyżeczka brązowego cukru

    • 6 g

      1 łyżeczka brązowego cukru

    • 150 g

      ⅓ młodego kalafiora

    • 150 g

      ½ średniej cukinii

    • 12g

      sok z ½ limonki

    • sól, pieprz do smaku

    • 10g

      Garść liści kolendry, do podania

Sposób przygotowania:

  • Imbir, czosnek oraz cebulę obieramy i kroimy na plastry.
  • Wkładamy do blendera, dolewamy 50 ml wody i miksujemy na pastę.
  • Na dnie garnka rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy zmiksowaną pastę i smażymy, mieszając co chwilę przez ok. 2-3 minuty.
  • W międzyczasie do garnka dodajemy także nasionka wyjęte ze strączków kardamonu i wsypujemy kmin rzymski i kurkumę. Zawartość garnka podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
  • Następnie wlewamy 200 ml wody oraz ProZero i dodajemy obrane, pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posiekaną papryczkę chili, cukier, różyczki kalafiora i pokrojoną w grubą kostkę cukinię.
  • Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie przykrywamy i gotujemy przez ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie.
  • Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypujemy natką kolendry.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    215.3

  • białko

    Białko (g)
    3.87

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    172.45

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.