Curry z młodych ziemniaków i kalafiora

Lista składników:
-
-
10g
kawałek świeżego imbiru, 3cm
-
10g
2 ząbki czosnku
-
80g
1 mała cebula
-
250ml
wody
-
20g
2 łyżki oleju rzepakowego
-
5g
6 strączków kardamonu lub 1 łyżeczka kardamonu mielonego
-
5g
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
-
3g
½ łyżeczki kurkumy, mielonej
-
400ml
ProZero
-
350g
5 młodych ziemniaków
-
6g
1 łyżeczka brązowego cukru
-
6 g
1 łyżeczka brązowego cukru
-
150 g
⅓ młodego kalafiora
-
150 g
½ średniej cukinii
-
12g
sok z ½ limonki
-
sól, pieprz do smaku
-
10g
Garść liści kolendry, do podania
-
Sposób przygotowania:
- Imbir, czosnek oraz cebulę obieramy i kroimy na plastry.
- Wkładamy do blendera, dolewamy 50 ml wody i miksujemy na pastę.
- Na dnie garnka rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy zmiksowaną pastę i smażymy, mieszając co chwilę przez ok. 2-3 minuty.
- W międzyczasie do garnka dodajemy także nasionka wyjęte ze strączków kardamonu i wsypujemy kmin rzymski i kurkumę. Zawartość garnka podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
- Następnie wlewamy 200 ml wody oraz ProZero i dodajemy obrane, pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posiekaną papryczkę chili, cukier, różyczki kalafiora i pokrojoną w grubą kostkę cukinię.
- Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie przykrywamy i gotujemy przez ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie.
- Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypujemy natką kolendry.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
215.3 -
Białko (g)
3.87 -
Fenyloalanina (mg)
172.45