Cytrynowa zupa pomidorowa

Cytrynowa pomidorowa

Porcje: 8

Lista składników:

    • 1

      cebula, 100 g

    • 2

      marchewki, 180g

    • 4

      łyżki oliwy, 40g

    • ½

      łyżeczki papryki wędzonej, 2g

    • ¼

      łyżeczki płatków chili, 1g

    • ¼

      łyżeczki cynamonu, 1g

    • 3

      puszki krojonych pomidorów w soku pomidorowym, 1200 g

    • 4

      szklanki wody, 1l

    • 3

      zielone liście pora lub łodyga selera*

    • sól i czarny pieprz do smaku

    • 2g

      skórki otartej z 1 cytryny

  • *Liście pora nie zostały uwzględnione w przeliczeniu wartości odżywczej potrawy ze względu na wyrzucenie ich po wygotowaniu.

Sposób przygotowania:

  • Obraną cebulę kroimy w półtalarki a marchew w plasterki.
  • Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i marchew. Przesmażamy przez 6 – 8 minut do momentu, aż cebula zrobi się miękka i złota.
  • Do tak podsmażonych warzyw dodajemy wędzoną paprykę, płatki chili oraz cynamon.
  • Mieszamy kilka razy po czym dodajemy pomidory, wodę, liście pora oraz sól i pieprz.
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 – 45 minut
  • Po upływie tego czasu wyławiamy i wyrzucamy liście pora.
    Pozostała część zupy miksujemy na gładko.
  • Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny i zagotowujemy.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    81.88

  • białko

    Białko (g)
    1.65

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    48.3

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.