Cytrynowa zupa pomidorowa

Lista składników:
-
-
1
cebula, 100 g
-
2
marchewki, 180g
-
4
łyżki oliwy, 40g
-
½
łyżeczki papryki wędzonej, 2g
-
¼
łyżeczki płatków chili, 1g
-
¼
łyżeczki cynamonu, 1g
-
3
puszki krojonych pomidorów w soku pomidorowym, 1200 g
-
4
szklanki wody, 1l
-
3
zielone liście pora lub łodyga selera*
-
sól i czarny pieprz do smaku
-
2g
skórki otartej z 1 cytryny
-
-
*Liście pora nie zostały uwzględnione w przeliczeniu wartości odżywczej potrawy ze względu na wyrzucenie ich po wygotowaniu.
Sposób przygotowania:
- Obraną cebulę kroimy w półtalarki a marchew w plasterki.
- Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i marchew. Przesmażamy przez 6 – 8 minut do momentu, aż cebula zrobi się miękka i złota.
- Do tak podsmażonych warzyw dodajemy wędzoną paprykę, płatki chili oraz cynamon.
- Mieszamy kilka razy po czym dodajemy pomidory, wodę, liście pora oraz sól i pieprz.
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 – 45 minut
- Po upływie tego czasu wyławiamy i wyrzucamy liście pora.
Pozostała część zupy miksujemy na gładko. - Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny i zagotowujemy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
81.88 -
Białko (g)
1.65 -
Fenyloalanina (mg)
48.3