Domowe puree z warzyw korzeniowych

Lista składników:
-
-
2
brukwie, obrane 800g
-
4
marchewki, obrane 360g
-
1
ziemniak, obrany 90g
-
1g
świeża starta gałka muszkatołowa
-
80g
4 łyżki „jogurtu” wegańskiego na bazie kokosa
-
sól do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w grubą kostkę i umieszczamy w dużym garnku.
- Warzywa zalewamy wrzątkiem z czajnika, dodajemy solidną szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
- Po odcedzeniu dodajemy gałkę muszkatołową, wegański ‘jogurt’ i miksujemy blenderem na pulchną masę. W razie potrzeby dosalamy.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
67.1 -
Białko (g)
1.8 -
Fenyloalanina (mg)
56.8