Domowe puree z warzyw korzeniowych

domowe puree przepis PKU

Porcje: 8

Lista składników:

    • 2

      brukwie, obrane 800g

    • 4

      marchewki, obrane 360g

    • 1

      ziemniak, obrany 90g

    • 1g

      świeża starta gałka muszkatołowa

    • 80g

      4 łyżki „jogurtu” wegańskiego na bazie kokosa

    • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w grubą kostkę i umieszczamy w dużym garnku.
  • Warzywa zalewamy wrzątkiem z czajnika, dodajemy solidną szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
  • Po odcedzeniu dodajemy gałkę muszkatołową, wegański ‘jogurt’ i miksujemy blenderem na pulchną masę. W razie potrzeby dosalamy.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    67.1

  • białko

    Białko (g)
    1.8

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    56.8

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.