Gołąbki PKU z sosem pomidorowym

Lista składników:
-
Gołąbki
-
4
średnie liście białej kapusty, 160 g
-
100g
ryżu niskobiałkowego PKU
-
100g
jackfruita w zalewie
-
½
cebuli, 50g
-
1
ząbek czosnku, 5g
-
sól i pieprz do smaku
-
500ml
szklanki bulionu warzywnego, 500 ml
-
-
Sos
-
1
puszka pomidorów krojonych, 400g
-
1
cebula, 100g
-
2
łyżki koncentratu pomidorowego, 50g
-
1
szklanka bulionu warzywnego, 250ml
-
1
łyżeczka bazylii suszonej, 4g
-
1
łyżeczka oregano suszonego, 3g
-
1
ząbek czosnku, 5g
-
3
łyżki oliwy, 30g
-
½
łyżeczki cukru, 3g
-
Sól, pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Liście białej kapusty obgotowujemy gotujemy w wodzie przez 10 minut.
- Ryż PKU gotujemy według instrukcji producenta i po odcedzeniu umieszczamy w misce.
- Odcedzonego jackfruita mielimy w maszynce do mięsa lub siekamy w blenderze z ostrzem „s”.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oleju.
- Zmielonego jackfruita oraz cebulę z czosnkiem dodajemy do ugotowanego ryżu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Farsz dzielimy na cztery części i każdą z nich zawijamy w liść kapusty.
- Gołąbki układany w garnku lub naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.
Sos pomidorowy
- Cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek w cienkie plastry.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej do miękkości cebulę z czosnkiem.
- Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszając kontynuujemy smażenie przez 2 minuty.
- Do patelni dodajemy pomidory z puszki, bulion i suszone przyprawy.
- Sos gotujemy do rozpadnięcia pomidorów i zgęstnienia.
- Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Gotowym sosem polewamy ugotowane gołąbki.
W 1 porcji głąbków z sosem
-
Energia (kcal)
255.45 -
Białko (g)
1.03 -
Fenyloalanina (mg)
150.25