Gołąbki PKU z sosem pomidorowym

gołąbki pku

Porcje: 4

Lista składników:

  • Gołąbki

    • 4

      średnie liście białej kapusty, 160 g

    • 100g

      ryżu niskobiałkowego PKU

    • 100g

      jackfruita w zalewie

    • ½

      cebuli, 50g

    • 1

      ząbek czosnku, 5g

    • sól i pieprz do smaku

    • 500ml

      szklanki bulionu warzywnego, 500 ml

  • Sos

    • 1

      puszka pomidorów krojonych, 400g

    • 1

      cebula, 100g

    • 2

      łyżki koncentratu pomidorowego, 50g

    • 1

      szklanka bulionu warzywnego, 250ml

    • 1

      łyżeczka bazylii suszonej, 4g

    • 1

      łyżeczka oregano suszonego, 3g

    • 1

      ząbek czosnku, 5g

    • 3

      łyżki oliwy, 30g

    • ½

      łyżeczki cukru, 3g

    • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Liście białej kapusty obgotowujemy gotujemy w wodzie przez 10 minut.
  • Ryż PKU gotujemy według instrukcji producenta i po odcedzeniu umieszczamy w misce.
  • Odcedzonego jackfruita mielimy w maszynce do mięsa lub siekamy w blenderze z ostrzem „s”.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oleju.
  • Zmielonego jackfruita oraz cebulę z czosnkiem dodajemy do ugotowanego ryżu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Farsz dzielimy na cztery części i każdą z nich zawijamy w liść kapusty.
  • Gołąbki układany w garnku lub naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.

Sos pomidorowy

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek w cienkie plastry.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej do miękkości cebulę z czosnkiem.
  • Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszając kontynuujemy smażenie przez 2 minuty.
  • Do patelni dodajemy pomidory z puszki, bulion i suszone przyprawy.
  • Sos gotujemy do rozpadnięcia pomidorów i zgęstnienia.
  • Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
  • Gotowym sosem polewamy ugotowane gołąbki.
W 1 porcji głąbków z sosem
  • kcal

    Energia (kcal)
    255.45

  • białko

    Białko (g)
    1.03

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    150.25

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.