Gołąbki PKU z sosem pomidorowym
Lista składników:
-
Gołąbki
-
100g
biała kapusta
-
80g
ryż PKU
-
80g
jackfruit
-
30g
cebula
-
5g
czosnek
-
sól i pieprz
-
400 ml
bulion warzywny
-
-
-
Sos
-
1
puszka pomidory w puszce
-
1
sztuka cebula
-
2
łyżki koncentrat pomidorowy
-
½
bulion warzywny
-
1
łyżeczka bazylia suszona
-
1
łyżeczka oregano suszone
-
czosnek ząbki
-
cukier do smaku
-
sól i pieprz
-
3
łyżki oleju
-
Sposób przygotowania:
Gołąbki PKU 1 porcja
Liście białej kapusty gotujemy przez 10 minut. Ryż PKU gotujemy według zaleceń producenta. Jackfruita pozbywamy pestek i mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy do jackfruita. Dodajemy ryż i mieszamy masę. Doprawiamy do smaku. Zawijamy farsz po 100 g do każdego liścia kapusty. Zawinięte gołąbki gotować w żaroodpornym naczyniu z bulionem warzywnym 40 minut.
Sos pomidorowy
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy wszystko i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wrzucamy pomidory z puszki i podlewamy bulionem, dodajemy suszone przyprawy i gotujemy sos, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na 100g
-
Energia (kcal)
51.5 -
Białko (g)
0.9 -
Fenyloalanina (mg)
32