Gołąbki PKU z sosem pomidorowym

gołąbki pku

Porcje: 1

Lista składników:

  • Gołąbki

    • 100g

      biała kapusta

    • 80g

      ryż PKU

    • 80g

      jackfruit

    • 30g

      cebula

    • 5g

      czosnek

    • sól i pieprz

    • 400 ml

      bulion warzywny

  • Sos

    • 1

      puszka pomidory w puszce

    • 1

      sztuka cebula

    • 2

      łyżki koncentrat pomidorowy

    • ½

      bulion warzywny

    • 1

      łyżeczka bazylia suszona

    • 1

      łyżeczka oregano suszone

    • czosnek ząbki

    • cukier do smaku

    • sól i pieprz

    • 3

      łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Gołąbki PKU 1 porcja

Liście białej kapusty gotujemy przez 10 minut. Ryż PKU gotujemy według zaleceń producenta. Jackfruita pozbywamy pestek i mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy do jackfruita. Dodajemy ryż i mieszamy masę. Doprawiamy do smaku. Zawijamy farsz po 100 g do każdego liścia kapusty. Zawinięte gołąbki gotować w żaroodpornym naczyniu z bulionem warzywnym 40 minut.

 

Sos pomidorowy

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy wszystko i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wrzucamy pomidory z puszki i podlewamy bulionem, dodajemy suszone przyprawy i gotujemy sos, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    51.5

  • białko

    Białko (g)
    0.9

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    32

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.