Grillowana dynia piżmowa
Lista składników:
-
-
1
mała dynia piżmowa, 780 g
-
2
czerwone cebule, 200g
-
2
ząbki czosnku
-
3
łyżki oliwy
-
4
gałązki świeżego tymianku
-
Sól do smaku
-
-
1 łyżka oliwy waży 10 g
Sposób przygotowania:
- Dynię pozostawiamy w skórce, kroimy wzdłuż na połówki i usuwamy gniazdo nasienne.
- Następnie każdą połówkę kroimy na plastry jak na zdjęciu.
- Rozgrzewamy patelnię grillową.
- Plastry dyni grillujemy z obu stron. Na tej samej patelni grillujemy także pokrojoną w ćwiartki lub ósemki cebulę.
- Miękkie warzywa zdejmujemy na talerz.
- Na osobnej (zwykłej) patelni podsmażamy na oliwie posiekany czosnek z gałązkami tymianku. Polewamy nimi zgrillowane warzywa. Całość oprószamy solą.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
93.23 -
Białko (g)
1.95 -
Fenyloalanina (mg)
72.85