Kebab z kalafiora

Kebab z kalafiora

Porcje: 4

Lista składników:

    • 1

      mała główka kalafiora, 500 g

    • 1

      długi ogórek, 180 g

    • ½

      główki sałaty lodowej, 100 g (lub innych zielonych warzyw liściastych np. szpinaku lub roszponki)

    • ½

      papryki, 70 g

    • 1

      pomidor, 110 g

    • 2

      łyżki oleju rzepakowego, 20 g

    • 4

      placki tortilla o niskiej zawartości białka*

    • 1

      łyżeczka suszonego czosnku

    • 1

      łyżeczka suszonej cebuli

    • 1

      łyżeczka oregano

    • 1

      łyżeczka suszonego tymianku

    • 1

      łyżeczka słodkiej papryki

    • 1

      łyżeczka ostrej papryki

    • ½

      łyżeczki curry

    • ½

      łyżeczki kminu rzymskiego

  • W przepisie i do wyliczenia wartości odżywczej wykorzystano tortille bezglutenowe o zawartości białka 1,1g/100g produktu. Pojedynczy placek tortilla waży 90 g.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. C.
  • Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki.
  • Przekładamy kawałki kalafiora na blachę do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami. Dokładanie mieszamy.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut.
  • W międzyczasie kroimy pozostałe warzywa i rozkładamy je na niskobiałkowych tortillach, potem dodajemy upieczonego kalafiora.
  • Zawijamy i gotowe.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    294.7

  • białko

    Białko (g)
    9.5

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    404.8

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.