Kebab z kalafiora

Lista składników:
-
-
1
mała główka kalafiora, 500 g
-
1
długi ogórek, 180 g
-
½
główki sałaty lodowej, 100 g (lub innych zielonych warzyw liściastych np. szpinaku lub roszponki)
-
½
papryki, 70 g
-
1
pomidor, 110 g
-
2
łyżki oleju rzepakowego, 20 g
-
4
placki tortilla o niskiej zawartości białka*
-
1
łyżeczka suszonego czosnku
-
1
łyżeczka suszonej cebuli
-
1
łyżeczka oregano
-
1
łyżeczka suszonego tymianku
-
1
łyżeczka słodkiej papryki
-
1
łyżeczka ostrej papryki
-
½
łyżeczki curry
-
½
łyżeczki kminu rzymskiego
-
-
W przepisie i do wyliczenia wartości odżywczej wykorzystano tortille bezglutenowe o zawartości białka 2,0 g/100g produktu. Pojedynczy placek tortilla waży 60 g.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. C.
- Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki.
- Przekładamy kawałki kalafiora na blachę do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami. Dokładanie mieszamy.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut.
- W międzyczasie kroimy pozostałe warzywa i rozkładamy je na niskobiałkowych tortillach, potem dodajemy upieczonego kalafiora.
- Zawijamy i gotowe.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
315.62 -
Białko (g)
6 -
Fenyloalanina (mg)
208.45