Kremowy por
Lista składników:
-
-
½
cebuli, 50 g
-
3
łyżki masła, 45 g
-
4
pory, 600 g po usunięciu części niejadalnych
-
½ l
bulionu warzywnego
-
2
łyżki mąki niskobiałkowej PKU, 24 g
-
3
łyżki ‘wegańskiego’ niesłodzonego jogurtu, 45 g
-
¼
łyżeczki gałki muszkatołowej
-
Sól, pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Obraną cebulę rozdrabniamy blenderem razem z masłem, po czym przekładamy do sporego rondelka i dusimy przez 4 minuty.
- Oczyszczone i dokładnie umyte pory kroimy w krążki o grubości 1 centymetra.
- Przekładamy do rondla z podduszoną cebulą.
- Dodajemy letni bulion i gotujemy przez ok. 12 minut.
- Następnie dodajemy wegański ‘jogurt’ i wsypujemy mąkę niskobiałkową. Energicznie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Na koniec przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
104.08 -
Białko (g)
2.38 -
Fenyloalanina (mg)
142.11