Lutenica
Lista składników:
-
-
5
czerwonych papryk
-
3
marchewki
-
1
bakłażan
-
¼
szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
-
½
szklanki przecieru pomidorowego
-
1-2
łyżeczki cukru trzcinowego
-
½
łyżeczki mielonego kminku
-
¼
łyżeczki chili
-
sól i czarny pieprz
-
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć wszystkie warzywa w całości i piec przez 30 minut. Po tym czasie przewrócić warzywa na drugą stronę i piec kolejne 20 – 30 minut do czasu, aż będą wyraźnie czarne i mocno przypalone.
- Upieczone papryki oraz marchew przełożyć do szczelnego woreczka lub plastikowego pudełka i zostawić je na 15 minut – dzięki temu będą łatwiej się obierać. Bakłażana przekroić na pół i delikatnie wyjąć miąższ, skórę wyrzucić. Następnie papryki wyjąć z pudełka, przeciąć na pół, pozbyć się pestek i obrać ze skóry. Marchew obrać ze skóry.
- Obrane warzywa przełożyć do naczynia blendera i rozdrobnić. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać olej, dodać warzywa oraz wszystkie pozostałe składniki. Smażyć przez 15 – 20 minut na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotową ljutenicę przełożyć do słoików i trzymać w lodówce do 2 tygodni lub zapasteryzować tak jak w tym przepisie, żeby móc przechowywać ją do końca roku. Jeśli planujecie pasteryzować ljutenicę, warto zrobić ją z większych proporcji.
Smacznego!
Na 100g
-
Energia (kcal)
61.3 -
Białko (g)
1.2 -
Fenyloalanina (mg)
47.3