Pieczone marchewki i buraki
Lista składników:
-
-
4
duże marchewki, obrane, 500 g
-
4-5
buraków, obranych, 500 g
-
4
łyżki oliwy
-
1
łyżka miodu
-
½
pęczka natki pietruszki, 20 g
-
sól i pieprz do smaku
-
-
1 łyżka oliwy waży 10 g
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Marchewkę kroimy w grube słupki a buraczki w 1-centymetrowe krążki lub ósemki.
- Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i miodem.
- Pieczemy ok. 45 minut w między czasie mieszając je drewnianą łyżką przynajmniej 1 raz.
- Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki i w razie potrzeby dodatkowo solimy.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
102.83 -
Białko (g)
1.88 -
Fenyloalanina (mg)
78.06