Ryba z selera z sosem serowym
Lista składników:
-
-
400 g
selera korzeniowego
-
3 g
papryki ostrej mielonej
-
3 g
papryki słodkiej mielonej
-
30 g
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
-
5 g
masła extra 82% tłuszczu
-
sól i pieprz
-
-
Panierka
-
100 g
wody
-
30 g
mąki niskobiałkowej PKU
-
30 g
bułki tartej PKU
-
klej do panierowania
-
-
Sos
-
300 g
Pro Zero
-
20 g
mąki niskobiałkowej PKU
-
10 g
masła extra 82% tłuszczu
-
15 g
startego, niskobiałkowego sera mozarella PKU
-
40 g
świeżej pieczarki
-
30 g
oleju rzepakowego
-
Sposób przygotowania:
Seler umyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Potem ostudzić i obrać. Pokroić na plasterki. Doprawić papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem.
Panierka
Wymieszać wodę z mąką. Wcześniej przygotowany seler zamoczyć w kleju i przełożyć do bułki tartej. Smażyć na złoty kolor.
Sos
Do garnuszka wlać Pro Zero*, dodać masło, mąkę PKU i zagotować całość. Jak zgęstnieje - dodać ser. Na patelni podsmażyć pieczarki i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać do sosu serowego.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)