Ryba z selera z sosem serowym

Ryba z selera z sosem serowym

Porcje:

Lista składników:

    • 400 g

      selera korzeniowego

    • 3 g

      papryki ostrej mielonej

    • 3 g

      papryki słodkiej mielonej

    • 30 g

      oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

    • 5 g

      masła extra 82% tłuszczu

    • sól i pieprz

  • Panierka

    • 100 g

      wody

    • 30 g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 30 g

      bułki tartej PKU

    • klej do panierowania

  • Sos

    • 300 g

      Pro Zero

    • 20 g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 10 g

      masła extra 82% tłuszczu

    • 15 g

      startego, niskobiałkowego sera mozarella PKU

    • 40 g

      świeżej pieczarki

    • 30 g

      oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Seler umyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Potem ostudzić i obrać. Pokroić na plasterki. Doprawić papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem.

Panierka

Wymieszać wodę z mąką. Wcześniej przygotowany seler zamoczyć w kleju i przełożyć do bułki tartej. Smażyć na złoty kolor.

Sos

Do garnuszka wlać Pro Zero*, dodać masło, mąkę PKU i zagotować całość. Jak zgęstnieje - dodać ser. Na patelni podsmażyć pieczarki i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać do sosu serowego. 

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.