Zupa krem z dyni
Lista składników:
-
-
800g
dyni
-
250g
ziemniaków
-
olej roślinny
-
1
cebula
-
2
ząbki czosnku
-
1
łyżeczka kurkumy
-
1
łyżeczka świeżo startego imbiru
-
1
pomidor
-
3/2
bulionu warzywnego
-
1
szklanka mleka roślinnego
-
-
1 łyżka oleju waży 10 gramów
-
Do tej zupy polecamy wykorzystać dynię odmiany muskat, zwana także melonową, którą dość łatwo obrać obieraczką. Można wykorzystać tez każdą inną odmianę.
Sposób przygotowania:
Obrać dynię ze skóry i usunąć nasiona. Pokroić w kostkę razem z ziemniakami. W garnku na oleju roślinnym podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, odrobinę soli, kurkumę oraz imbir. Smażyć przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wlać gorący bulion i zagotować całość pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i usunąć nasiona. Pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksować całość wraz z mlekiem roślinnym w blenderze. Na wierzch można posypać płatkami chili lub natką.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
209.85 -
Białko (g)
4.52 -
Fenyloalanina (mg)
177.08