Zupa z cukinii
Lista składników:
-
-
1
duża cukinia lub 2 małe, 600g
-
1
duży ziemniak, 135g
-
½
cebuli, 50g
-
1
ząbek czosnku
-
2
łyżki masła
-
1
łyżka oliwy z oliwek
-
750 ml
bulionu warzywnego
-
1
łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
-
1
łyżka mąki niskobiałkowej
-
3
łyżki jogurtu kokosowego
-
sól morska i świeżo zmielony, czarny pieprz
-
-
1 łyżka masła waży 15 gramów
-
1 łyżka oliwy waży 10 gramów
Sposób przygotowania:
Cukinię ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać ziemniaki, a następnie cukinię i smażyć przez ok. 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykrywką przez 5 minut. Dodać resztę bulionu i gotować, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę niskobiałkową wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia. Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy. Wymieszać z zupą, następnie całość zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem i posypać pozostałą miętą.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
161.1 -
Białko (g)
2.97 -
Fenyloalanina (mg)
137.22