Afrykańskie pączki świderki z musem malinowym
Lista składników:
-
-
250 g
malin
-
60 g
cukru
-
1
skórka otarta z jednej pomarańczy
-
6g
drożdży instant
-
7g
łuski babki płesznik, Psyllium Husk
-
1
łyżeczka esencji waniliowej
-
200 ml
ciepłej wody
-
240 g
mąki niskobiałkowej PKU
-
olej do smażenia
-
-
*W przeliczeniach wartości odżywczej przyjęto, że w czasie smażenia 1 porcji ciasto wchłania 1 łyżkę oleju rzepakowego (łącznie 8 łyżek).
Sposób przygotowania:
Mus malinowy
- W garnku zagotowujemy maliny z 2 łyżkami cukru i kilkoma łyżkami wody.
- Następnie miksujemy je i przecieramy przez
Pączki
- Rozgrzewamy frytownicę z olejem.
- Do średniej miseczki wsypujemy drożdże, łuskę babki płesznik, wodę i esencję waniliową. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
- Do drugiej, większej miski wsypujemy mąkę PKU, dodajemy pozostały cukier, skórkę otartą z pomarańczy oraz zawartość pierwszej miseczki. Mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto.
- Odstawiamy na 10 minut.
- Następnie dzielimy ciasto na 8 części.
- Z każdej części formujemy długi wałek, po czym zaginamy w połowie i zaplatamy w warkocz.
- Odstawiamy na 10 minut.
- Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy 3 minuty z każdej strony.
- Wyciągamy pączki i odsączamy na ręczniku papierowym.
- Podajemy z musem malinowym.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
218.5 -
Białko (g)
0.83 -
Fenyloalanina (mg)
28.47