Deser buraczano-truskawkowo-jagodowy z sosem wiśniowym i musli PKU
Lista składników:
-
-
2
ugotowane buraki
-
50g
jagody kamczackie
-
200g
mrożone truskawki
-
300g
mrożone wiśnie
-
3
łyżki syrop z agawy
-
4
łyżki musli PKU
-
8
listków świeża mięta
-
Sposób przygotowania:
Wiśnie wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię (jeśli zawierają sok, również wlewamy go na patelnię). Dodajemy syrop z agawy. Całość mieszamy od czasu do czasu. Smażymy na dużym ogniu do momentu, aż wiśnie częściowo się rozpadną i puszczą sok. Wyłączamy gaz, gdy całość zacznie gęstnieć i nabierać konsystencji sosu.
Buraki pokrojone w ćwiartki, mrożone truskawki, jagody kamczackie i 4 łyżki sosu wiśniowego z patelni przekładamy do naczynia miksera. Całość miksujemy do momentu połączenia składników na gładki krem. Krem wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
Schłodzony krem wykładamy na talerze, posypujemy musli i polewamy sosem wiśniowym. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)