Kruche ciasteczka z okienkiem
Lista składników:
-
-
225g
mąki niskobiałkowej PKU
-
75g
brązowego drobnego cukru
-
150g
margaryny, w temperaturze pokojowej
-
18
szt. owocowych, bezmlecznych landrynek
-
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.
- W misce umieszczamy mąkę niskobiałkową, cukier i miękką margarynę.
- Składniki rozcieramy między dłońmi, aż powstaną grudki przypominające bułkę tartą, a następnie zagniatamy z nich gładkie ciasto.
- Ciasto oprószamy mąką niskobiałkową i wałkujemy na grubość 0,5 cm a następnie wycinamy 18 ciastek foremką w kształcie gwiazdek.
- Ciastka umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na środku każdej gwiazdki wycinamy otwór (najlepiej mniejszą foremką w kształcie gwiazdki), delikatnie wyjmujemy surową część ciasta ze środka, tak by powstał otwór i umieszczamy w nim landrynkę.
- Mniejsze wycięte gwiazdki umieszczamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Większe gwiazdki z landrynkami pieczemy przez 10-12 min, a mniejsze przez 7-8 min.
- Upieczone gwiazdki powinny mieć lekko brązowy kolor, a landrynki na ich środkach powinny być rozpuszczone i stworzyć witraż.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka pozostawiamy na papierze, aż ostygną, a landrynki na środkach gwiazdek będą twarde.
- Następnie przenosimy wszystkie ciastka na kratkę, żeby całkowicie ostygły.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
113.19 -
Białko (g)
0.06 -
Fenyloalanina (mg)
4.81