Kruche ciasteczka z okienkiem

GWIAZDKI Z KRUCHEGO CIASTA

Porcje: 18

Lista składników:

    • 225g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 75g

      brązowego drobnego cukru

    • 150g

      margaryny, w temperaturze pokojowej

    • 18

      szt. owocowych, bezmlecznych landrynek

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.
  • W misce umieszczamy mąkę niskobiałkową, cukier i miękką margarynę.
  • Składniki rozcieramy między dłońmi, aż powstaną grudki przypominające bułkę tartą, a następnie zagniatamy z nich gładkie ciasto.
  • Ciasto oprószamy mąką niskobiałkową i wałkujemy na grubość 0,5 cm a następnie wycinamy 18 ciastek foremką w kształcie gwiazdek.
  • Ciastka umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na środku każdej gwiazdki wycinamy otwór (najlepiej mniejszą foremką w kształcie gwiazdki), delikatnie wyjmujemy surową część ciasta ze środka, tak by powstał otwór i umieszczamy w nim landrynkę.
  • Mniejsze wycięte gwiazdki umieszczamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Większe gwiazdki z landrynkami pieczemy przez 10-12 min, a mniejsze przez 7-8 min.
  • Upieczone gwiazdki powinny mieć lekko brązowy kolor, a landrynki na ich środkach powinny być rozpuszczone i stworzyć witraż.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka pozostawiamy na papierze, aż ostygną, a landrynki na środkach gwiazdek będą twarde.
  • Następnie przenosimy wszystkie ciastka na kratkę, żeby całkowicie ostygły.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    113.19

  • białko

    Białko (g)
    0.06

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    4.81

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.