Pyszne pączki PKU
Lista składników:
-
-
500g
mąki niskobiałkowej PKU
-
200g
ugotowanych, utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków (sypkiej odmiany)
-
120ml
wody zachowanej z gotowania ziemniaków*
-
150ml
napoju ryżowego
-
4g
agaru
-
3g
zastępnika jaja
-
80g
margaryny roztopionej
-
60g
cukru
-
25g
świeżych drożdży
-
skórka otarta z cytryny lub niedużej pomarańczy
-
1
łyżka soku z cytryny
-
olej rzepakowy do smażenia**
-
-
*W związku z brakiem danych, woda z gotowania ziemniaków nie została uwzględniona w obliczeniach wartości odżywczej. Biorąc pod uwagę specyfikę procesu gotowania i wartość odżywczą ziemniaków zawartość białka i fenyloalaniny w finalnym potrawie nie powinn
-
** W obliczeniach przyjęto szacunkową ilość oleju, która wsiąknie w pączki w trakcie ich smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy rozczyn z drożdży: rozkruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki niskobiałkowej PKU i ¼ szklanki lekko podgrzanego napoju ryżowego. Odstawiamy na kwadrans na bok do wyrośnięcia.
- Letnią wodę z gotowania ziemniaków mieszamy z agarem i zastępnikiem jaja.
- Pozostałą część mąki niskobiałkowej przesiewamy i mieszamy z wyrośniętym rozczynem.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (łącznie z wodą z agarem i zastępnikiem jaja) zostawiając na sam koniec dodanie rozpuszczonej margaryny.
- Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie (możemy użyć miksera z końcówką w kształcie haka).
- Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką niskobiałkową miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (lub piekarnik rozgrzany do temp. 35 st. C) do podwojenia objętości.
- W dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175°C.
- Za pomocą dużej łyżki porcjujemy wyrośnięte ciasto i wrzucamy je bezpośrednio na rozgrzany olej. Pączki smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
W 1 sztuce
-
Energia (kcal)
141.42 -
Białko (g)
0.42 -
Fenyloalanina (mg)
23.06