Pyszne pączki PKU

Pączki

Porcje: 20

Lista składników:

    • 500g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 200g

      ugotowanych, utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków (sypkiej odmiany)

    • 120ml

      wody zachowanej z gotowania ziemniaków*

    • 150ml

      napoju ryżowego

    • 4g

      agaru

    • 3g

      zastępnika jaja

    • 80g

      margaryny roztopionej

    • 60g

      cukru

    • 25g

      świeżych drożdży

    • skórka otarta z cytryny lub niedużej pomarańczy

    • 1

      łyżka soku z cytryny

    • olej rzepakowy do smażenia**

  • *W związku z brakiem danych, woda z gotowania ziemniaków nie została uwzględniona w obliczeniach wartości odżywczej. Biorąc pod uwagę specyfikę procesu gotowania i wartość odżywczą ziemniaków zawartość białka i fenyloalaniny w finalnym potrawie nie powinn

  • ** W obliczeniach przyjęto szacunkową ilość oleju, która wsiąknie w pączki w trakcie ich smażenia

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy rozczyn z drożdży: rozkruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki niskobiałkowej PKU i ¼ szklanki lekko podgrzanego napoju ryżowego. Odstawiamy na kwadrans na bok do wyrośnięcia.
  • Letnią wodę z gotowania ziemniaków mieszamy z agarem i zastępnikiem jaja.
  • Pozostałą część mąki niskobiałkowej przesiewamy i mieszamy z wyrośniętym rozczynem.
  • Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (łącznie z wodą z agarem i zastępnikiem jaja) zostawiając na sam koniec dodanie rozpuszczonej margaryny.
  • Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie (możemy użyć miksera z końcówką w kształcie haka).
  • Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką niskobiałkową miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (lub piekarnik rozgrzany do temp. 35 st. C) do podwojenia objętości.
  • W dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175°C.
  • Za pomocą dużej łyżki porcjujemy wyrośnięte ciasto i wrzucamy je bezpośrednio na rozgrzany olej. Pączki smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
W 1 sztuce
  • kcal

    Energia (kcal)
    141.42

  • białko

    Białko (g)
    0.42

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    23.06

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.