Reniferowe lizaki
Lista składników:
-
-
7
batoników Vitabite*
-
12
żelków owocowych na agarze lub z pektyną***
-
12
par cukrowych „oczu” do dekoracji**
-
6
kandyzowanych wiśni
-
6
patyczków do lizaków
-
-
*Vitabite to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.
-
** Cukrowe dekoracje nie zostały uwzględnione w przeliczeniach wartości odżywczej, natomiast jeśli w składzie zawierają cukier i barwniki ich spożycie nie będzie miało wpływu na zawartość białka i fenyloalaniny w przepisie.
-
*** W przepisie użyto żelków z pektyną o zawartości białka 1,2 g/100g.
Sposób przygotowania:
- W szklanej żaroodpornej misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą (uważając by miska nie dotykała wody) rozpuszczamy batony Vitabite.
- Nakładamy 1 łyżkę rozpuszczonego Vitabite na papier do pieczenia ułożony na desce do krojenia lub płaskiej tacy. Masę czekoladową kształtujemy w krąg używając spodu łyżki. Powtarzamy czynność 6 razy.
- Umieszczamy górną część patyczka od lizaka na środku każdego czekoladowego kręgu.
- Nakładamy kolejną łyżkę Vitabite na okrąg i rozprowadzamy tak, aby „przykryć” patyczek i pierwszą warstwę czekolady.
- Delikatnie dociskając do miękkiej czekolady doklejamy po dwa kawałki żelków na górę każdego z kręgów tak by wystawały poza krawędzie przypominając rogi renifera.
- Do każdego okręgu doklejamy jadalne „oczy” i kandyzowaną wiśnię na środek, żeby przypominał nos renifera.
- Lizaki wstawiamy do lodówki na minimum 5 min.
- Po wyjęciu z lodówki delikatnie odklejamy od papieru.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
193.63 -
Białko (g)
0.3 -
Fenyloalanina (mg)
8.2