Curry z ryżem
Lista składników:
-
-
100g
ryżu niskobiałkowego
-
3
łyżeczki oleju
-
20g
czerwonej cebuli, drobno posiekanej
-
40g
pieczarek, drobno posiekanych
-
50g
marchewki, obranej i drobno pokrojonej
-
50g
dyni piżmowej, obranej, pozbawionej nasion i drobno pokrojonej
-
100g
batatów, obranych i drobno pokrojonych
-
30g
świeżej kolendry, drobno posiekanej
-
½
ząbka czosnku, rozgniecionego
-
3g
przyprawy curry,
-
1g
koncentratu pomidorowego
-
100g
krojonych pomidorów z puszki
-
50 ml
wody
-
Sposób przygotowania:
- Ryż niskobiałkowy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i odsączyć.
- W rondelku rozgrzać olej. Dodać cebulę, pieczarki, marchewkę, dynię, bataty, kolendrę i czosnek. Dusić przez 5 minut.
- Dodać przyprawę curry, koncentrat pomidorowy i dusić przez kolejną minutę.
- Dodać krojone pomidory i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Do sosu curry dodać ugotowany ryż i wymieszać.
- Nałożyć danie do 4 miseczek.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)