Curry z ryżem

Curry z ryżem

Porcje: 4

Lista składników:

    • 100g

      ryżu niskobiałkowego

    • 3

      łyżeczki oleju

    • 20g

      czerwonej cebuli, drobno posiekanej

    • 40g

      pieczarek, drobno posiekanych

    • 50g

      marchewki, obranej i drobno pokrojonej

    • 50g

      dyni piżmowej, obranej, pozbawionej nasion i drobno pokrojonej

    • 100g

      batatów, obranych i drobno pokrojonych

    • 30g

      świeżej kolendry, drobno posiekanej

    • ½

      ząbka czosnku, rozgniecionego

    • 3g

      przyprawy curry,

    • 1g

      koncentratu pomidorowego

    • 100g

      krojonych pomidorów z puszki

    • 50 ml

      wody

Sposób przygotowania:

  1. Ryż niskobiałkowy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i odsączyć.
  2. W rondelku rozgrzać olej. Dodać cebulę, pieczarki, marchewkę, dynię, bataty, kolendrę i czosnek. Dusić przez 5 minut.
  3. Dodać przyprawę curry, koncentrat pomidorowy i dusić przez kolejną minutę.
  4. Dodać krojone pomidory i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Do sosu curry dodać ugotowany ryż i wymieszać.
  6. Nałożyć danie do 4 miseczek.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.