Konfitura z żurawiny
Lista składników:
-
-
300 g
świeżej lub mrożonej żurawiny
-
300 g
cukru
-
1
duże jabłko
-
-
Sposób przygotowania:
Oczyszczone owoce umieść w garnku, rondlu lub patelni o bardzo grubym dnie i wysokich brzegach. Owoce i cukier zamieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Garnek umieść na średniej mocy palnika. Gdy żurawina z cukrem zagotuje się, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj tak konfiturę łącznie około 40 minut. Nie przykrywaj garnka przykrywką. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnka. Pokrojone w kosteczkę jabłko dodaj do konfitury i dalej smaż jeszcze 30 minut.
Przełóż do słoiczków – gotowe!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
179.4 -
Białko (g)
0.2 -
Fenyloalanina (mg)
16.5