Barszczyk wigilijny
Lista składników:
-
-
2kg
buraków czerwonych
-
24g
octu jabłkowego
-
3g
majeranku suszonego
-
600g
jabłka
-
4l
bulionu warzywnego
-
120g
śliwki suszonej
-
45g
czosnku
-
sól
-
pieprz
-
4g
liści laurowych
-
2g
kminku
-
10g
ziela angielskiego
-
5g
czarnego pieprzu
-
Sposób przygotowania:
Buraki umyć i obrać. Zetrzeć z jabłkiem na tarce o grubych oczkach. 2/3 buraków z jabłkiem włożyć do dużego garnka i dodać resztę składników, oprócz majeranku. Dodać nieobrany czosnek - przekrojony w poprzek. Wszystko zalać bulionem warzywnym i postawić na ogniu, ale nie doprowadzając do zagotowania. Po 2 godzinach doprawić i zdjąć z ognia. Dosypać pozostałą część startych buraków bez jabłka oraz majeranek.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)