Żurek
Lista składników:
-
-
500 g
bulionu warzywnego
-
150 g
ProZero
-
40 g
boczniaków
-
60 g
cebuli
-
10 g
czosnku
-
3 g
majeranku tartego
-
120 g
ziemniaków
-
80 g
marchwi
-
3 g
liści laurowych
-
2 g
ziela angielskiego
-
150 g
wody z kiszonej kapusty
-
sól i pieprz czarny mielony do smaku.
-
-
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Boczniaki pokroić w paski.
W garnku rozgrzać olej, przesmażyć cebulę, czosnek, boczniaki. Zalać bulionem, zagotować. Dodać ProZero, ziemniaki i tartą marchew. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wodę z kiszonej kapusty i majeranek.
Gotować całość około 10 minut. Doprawić do smaku.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
77.66 -
Białko (g)
2.17 -
Fenyloalanina (mg)
99