Ciasto z rodzynkami

Lista składników:
-
-
400g
mąki niskobiałkowej PKU
-
150ml
letniej wody
-
100ml
ProZero
-
65g
cukru pudru
-
50g
rodzynek suszonych
-
25g
masła extra
-
20g
świeżych drożdży
-
10g
łuski babki płesznik (Psyllium Husk)
-
15g
1½ łyżki oleju rzepakowego
-
8g
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
-
3g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn: ProZero mieszamy z łuską babki płesznik, łyżką mąki niskobiałkowej, drożdżami oraz cukrem pudrem i odstawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.
- Do miski dodajemy pozostała mąkę niskobiałkową, rozpuszczone (ale nie gorące) masło, proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Całość mieszamy.
- Do mieszaniny dodajemy zaczyn i ponownie dokładnie mieszamy, a następnie dolewamy letniej wody.
- Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ścianek miski.
- Na koniec dodajemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy.
- Podłużną foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej ciasto, które następnie przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
- Wstawiamy do niego wyrośnięte ciasto i pieczemy przez ok. 60 min.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
1820.2 -
Białko (g)
4.5 -
Fenyloalanina (mg)
281.3