Ciasto z rodzynkami
Lista składników:
-
-
400g
mąki n/b PKU
-
150g
wody
-
100g
ProZero
-
65g
cukru pudru
-
30g
rodzynek suszonych
-
25g
masła extra 82% tł.
-
20g
drożdży świeżych prasowanych
-
10g
babki płesznik
-
15g
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
-
5g
cukru waniliowego
-
4g
proszku do pieczenia
-
Sposób przygotowania:
W ciepłym ProZero wymieszać babkę płesznik, drożdże i cukier puder. Odstawić na 10 minut. Do miski dodać mąkę n/b PKU, roztopione mało extra, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość wymieszać. Dodać do całości w misce drożdże z ProZero i dokładnie wymieszać dodając ciepłej wody. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od boków ścianki miski. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Przygotować foremkę do ciasta. Nałożyć do foremki ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180ºC przez ok. 60 min. Dla podniesienia wartości odżywczych na porcję ciasta można położyć łyżeczkę ubitej śmietany 36% tł. oraz starty batonik VitaBite**.
Smacznego!
Na 100g
-
Energia (kcal)
263.6 -
Białko (g)
0.6 -
Fenyloalanina (mg)
26.5