Ciasto z rodzynkami

ciasto z rodzinkami

Porcje:

Lista składników:

    • 400g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 150ml

      letniej wody

    • 100ml

      ProZero

    • 65g

      cukru pudru

    • 50g

      rodzynek suszonych

    • 25g

      masła extra

    • 20g

      świeżych drożdży

    • 10g

      łuski babki płesznik (Psyllium Husk)

    • 15g

      1½ łyżki oleju rzepakowego

    • 8g

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

    • 3g

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy zaczyn: ProZero mieszamy z łuską babki płesznik, łyżką mąki niskobiałkowej, drożdżami oraz cukrem pudrem i odstawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.
  • Do miski dodajemy pozostała mąkę niskobiałkową, rozpuszczone (ale nie gorące) masło, proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Całość mieszamy.
  • Do mieszaniny dodajemy zaczyn i ponownie dokładnie mieszamy, a następnie dolewamy letniej wody.
  • Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ścianek miski.
  • Na koniec dodajemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy.
  • Podłużną foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej ciasto, które następnie przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
  • Wstawiamy do niego wyrośnięte ciasto i pieczemy przez ok. 60 min.
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    1820.2

  • białko

    Białko (g)
    4.5

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    281.3

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.