Czerwone smoothie owocowo-buraczkowe

Lista składników:
-
-
100g
1 średni burak, świeży*
-
240g
⅓ świeżego ananasa
-
1
banan, 120g
-
1
szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 240 g
-
1
plasterek imbiru, 10g
-
1
szklanka zimnej wody, 250g
-
2
łyżki soku z limonki lub cytryny, 12g
-
-
*Zamiast buraka świeżego, można użyć buraka gotowanego, co pozwoli na uzyskanie gładszej konsystencji i nieznacznie zmieni wartości odżywcze.
Sposób przygotowania:
- Buraka kroimy na kawałki i wkładamy do kielicha blendera.
- Dodajemy pokrojone w kostki miękkie i soczyste części obranego ananasa, i obranego banana. Dodajemy sok z pomarańczy, posiekany plasterek imbiru, wodę oraz sok z limonki lub cytryny. Miksujemy na gładkie smoothie.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
102.35 -
Białko (g)
1.48 -
Fenyloalanina (mg)
52