Czerwone smoothie z buraka i...
Lista składników:
-
-
100g
burak średniej wielkości (ugotowany lub świeży),
-
240g
1/3 świeżego ananasa
-
120g
banan
-
240g
pomarańcza (wyciśnięty sok),
-
2cm
kawałek imbiru
-
1
szklanka zimnej wody
-
25g
sok z 1/2 limonki lub cytryny
-
Sposób przygotowania:
- Jeśli gotujemy buraka należy go umyć (nie obierać). Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki.
- Buraka ugotowanego lub świeżego pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika blendera.
- Ananasa umyć i odkroić potrzebą część. Obrać dość grubo ze skórki, tak aby pozostał sam miękki miąższ, odkroić twardy środek. Miąższ pokroić na kawałki i dodać do buraka.
- Dodać obranego banana, sok z pomarańczy, obrany i pokrojony na plasterki imbir, wodę oraz sok z limonki lub cytryny. Zmiksować w stojącym blenderze na gładkie smoothie. Do dekoracji można użyć seler naciowy lub kawałki ananasa.
Na 100g
-
Energia (kcal)
43.5 -
Białko (g)
0.7 -
Fenyloalanina (mg)
29.5