Domowa marmoladka z jabłek
Lista składników:
-
-
4
jabłka (600 g)
-
1
banan (120 g)
-
1
brzoskwinia (85g)
-
1
łyżeczka cynamonu
-
1
łyżeczka cukru z wanilią
-
-
• Marmolada będzie idealnym dodatkiem do naleśników, tostów oraz jedzenia prosto ze słoika.
-
• Brak możliwości przeliczenia wartości odżywczej w jednej porcji. Każdej osobie ilość porcji, w zależności od odmiany i dojrzałości owoców oraz czasu gotowania konfitury może wyjść inna. Aby obliczyć wartość odżywczą w zjedzonej ilości, należałoby zważyć
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie myjemy, jabłka i banana obieramy.
- Wszystkie owoce kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka.
- Garnek ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy co jakiś czas mieszając do momentu aż owoce puszczą sok.
- Dodajemy cynamon i cukier waniliowy i kontynuujemy gotowanie do otrzymania pożądanej gęstości.
- Podajemy na gorąco lub na zimno.
Na całość
-
Energia (kcal)
458.9 -
Białko (g)
4.5 -
Fenyloalanina (mg)
151.5