Faszerowane pieczarki
Lista składników:
-
-
6
dużych pieczarek, 240 g
-
½
czerwona papryka, 70 g
-
½
cukinii, 150 g
-
1
bakłażan, 240 g
-
100g
niskobiałkowego „sera” typu feta Violife
-
1
łyżeczka suszonego oregano
-
kilka listków świeżej bazylii
-
1
ząbek czosnku, 5 g
-
4
łyżki oliwy, 40 g
-
sól i pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z blaszką w środku.
- Z pieczarek wycinamy nóżki, które drobno siekamy.
- Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, a następnie siekamy w kostkę i odsuwamy na bok.
- Podobnie postępujemy z papryką.
- Bakłażana kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy do intensywnego zrumienienia.
- Doprawiamy go solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy.
- Czosnek drobno siekamy.
- Posiekane nóżki pieczarek i czosnek dodajemy do podsmażonego bakłażana i kontynuujemy smażenie.
- Następnie dorzucamy cukinię i paprykę i kontynuujemy smażenie.
- Listki bazylii siekamy i razem z suszonym oregano dodajemy do patelni kontynuując smażenie jeszcze przez krótką chwilę.
- Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
- Pieczarki od strony wnętrza kapelusza skrapiamy niewielką ilością oliwy, a następnie posypujemy solą, pieprzem i dodatkową szczyptą oregano.
- Violife typu feta rozkruszamy w palcach i większość dodajemy do przestudzonego farszu, Całość mieszamy.
- Przygotowanym farszem wypełniamy pieczarki.
- Na wierzch farszu układamy pozostały „ser” Violife.
- Pieczarki przekładamy na gorącą blaszkę i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach.
- Po wyciągnięciu z piekarnika pieczarki dekorujemy listkami świeżej bazylii i skrapiamy oliwą.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
133.06 -
Białko (g)
1.89 -
Fenyloalanina (mg)
76.78