Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

Porcje: 6

Lista składników:

    • 6

      dużych pieczarek, 240 g

    • ½

      czerwona papryka, 70 g

    • ½

      cukinii, 150 g

    • 1

      bakłażan, 240 g

    • 100g

      niskobiałkowego „sera” typu feta Violife

    • 1

      łyżeczka suszonego oregano

    • kilka listków świeżej bazylii

    • 1

      ząbek czosnku, 5 g

    • 4

      łyżki oliwy, 40 g

    • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z blaszką w środku.
  • Z pieczarek wycinamy nóżki, które drobno siekamy.
  • Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, a następnie siekamy w kostkę i odsuwamy na bok.
  • Podobnie postępujemy z papryką.
  • Bakłażana kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy do intensywnego zrumienienia.
  • Doprawiamy go solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy.
  • Czosnek drobno siekamy.
  • Posiekane nóżki pieczarek i czosnek dodajemy do podsmażonego bakłażana i kontynuujemy smażenie.
  • Następnie dorzucamy cukinię i paprykę i kontynuujemy smażenie.
  • Listki bazylii siekamy i razem z suszonym oregano dodajemy do patelni kontynuując smażenie jeszcze przez krótką chwilę.
  • Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
  • Pieczarki od strony wnętrza kapelusza skrapiamy niewielką ilością oliwy, a następnie posypujemy solą, pieprzem i dodatkową szczyptą oregano.
  • Violife typu feta rozkruszamy w palcach i większość dodajemy do przestudzonego farszu, Całość mieszamy.
  • Przygotowanym farszem wypełniamy pieczarki.
  • Na wierzch farszu układamy pozostały „ser” Violife.
  • Pieczarki przekładamy na gorącą blaszkę i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika pieczarki dekorujemy listkami świeżej bazylii i skrapiamy oliwą.
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    133.06

  • białko

    Białko (g)
    1.89

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    76.78

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.