Faszerowane pieczarki PKU

Lista składników:
-
-
6
bardzo dużych, płaskich pieczarek, 240g
-
½
czerwonej papryki, 70g
-
½
cukinii, 150g
-
1
mały bakłażan, 200g
-
100g
wegańskiego niskobiałkowego „sera” Greek Violife
-
1
łyżeczki suszonego oregano, 3g
-
10
listków świeżej bazylii, 10g
-
1
ząbek czosnku, 5g
-
4
łyżki oliwy, 40Wg
-
sól i pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC z blaszką w środku.
- Z pieczarek wycinamy nóżki, które drobno siekamy.
- Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, a następnie siekamy w kostkę i odsuwamy na bok.
- Podobnie postępujemy z papryką.
- Bakłażana kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy do intensywnego zrumienienia.
- Doprawiamy go solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy.
- Czosnek drobno siekamy.
- Posiekane nóżki pieczarek i czosnek dodajemy do podsmażonego bakłażana i kontynuujemy smażenie.
- Następnie dorzucamy cukinię oraz paprykę i dalej smażymy.
- Listki bazylii siekamy i razem z suszonym oregano dodajemy do patelni kontynuując smażenie jeszcze przez krótką chwilę.
- Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
- Pieczarki od strony wnętrza kapelusza skrapiamy niewielką ilością oliwy, a następnie posypujemy solą, pieprzem i dodatkową szczyptą oregano.
- „Ser” Greek Violife rozkruszamy w palcach i większość dodajemy do przestudzonego farszu. Całość mieszamy.
- Przygotowanym farszem wypełniamy pieczarki.
- Na wierzch farszu układamy pozostały „ser” Violife.
- Pieczarki przekładamy na gorącą blaszkę i pieczemy przez 10-15 minut w 180ºC.
- Po wyjęciu z piekarnika pieczarki dekorujemy listkami świeżej bazylii i skrapiamy oliwą.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
138.65 -
Białko (g)
2.05 -
Fenyloalanina (mg)
85.38