Frytki z pietruszki

Frytki z pietruszki

Porcje: 4

Lista składników:

    • 500g

      korzenia pietruszki, obranego

    • 2

      łyżki oliwy extra virgin, 20 g

    • ulubione przyprawy, np. słodka papryka i rozmaryn lub bazylia i tymianek

    • sól

  • 1 łyżka oliwy waży 10 g

  • Do obliczeń wartości odżywczej wykorzystano następujące przyprawy: ¼ łyżeczki mielonej papryki i 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  • Obrany korzeń pietruszki kroimy w słupki lub w talarki i umieszczamy w misce.
  • Dodajemy oliwę, sól oraz wybrane przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy, tak by wszystkie kawałki pietruszki były równomiernie obtoczone w oliwie i przyprawach.
  • Pietruszkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut lub do uzyskania chrupkości.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    107.8

  • białko

    Białko (g)
    3.3

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    118.1

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.