Frytki z pietruszki
Lista składników:
-
-
500g
korzenia pietruszki, obranego
-
2
łyżki oliwy extra virgin, 20 g
-
ulubione przyprawy, np. słodka papryka i rozmaryn lub bazylia i tymianek
-
sól
-
-
1 łyżka oliwy waży 10 g
-
Do obliczeń wartości odżywczej wykorzystano następujące przyprawy: ¼ łyżeczki mielonej papryki i 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Obrany korzeń pietruszki kroimy w słupki lub w talarki i umieszczamy w misce.
- Dodajemy oliwę, sól oraz wybrane przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy, tak by wszystkie kawałki pietruszki były równomiernie obtoczone w oliwie i przyprawach.
- Pietruszkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut lub do uzyskania chrupkości.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
107.8 -
Białko (g)
3.3 -
Fenyloalanina (mg)
118.1