Kisiel marchewkowy
Lista składników:
-
-
1
szklanka soku marchewkowego
-
½
szklanka soku pomarańczowego
-
1
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
-
1
łyżka syropu z agawy (lub innego)
-
¼
łyżeczki mielonego imbiru
-
¼
łyżeczki cynamonu
-
2
łyżki mąki ziemniaczanej
-
4
łyżki wody
-
2
łyżki soku z cytryny
-
Sposób przygotowania:
- W szklance mieszamy wodę, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
- Do niedużego rondelka dodajemy wszystkie pozostałe składniki i stopniowo podgrzewamy na małym ogniu delikatnie mieszając.
- Kiedy zawartość rondelka będzie bliska wrzeniu zmniejszamy ogień i przygotowujemy trzepaczkę.
- Stopniowo wlewamy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i kontynuując podgrzewanie mieszamy do momentu, aż kisiel zgęstnieje.
- Gorący kisiel przelewamy do małych miseczek lub szklanek i podajemy.
- Na wierzch można zetrzeć dodatkowo odrobinę skórki pomarańczowej lub oprószyć szczyptą cynamonu.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
140 -
Białko (g)
1.15 -
Fenyloalanina (mg)
46.9