Kiszone cytryny
Lista składników:
-
-
20
niewielkich cytryn
-
200 g
gruboziarnistej soli morskiej
-
2
laski cynamonu
-
2
listki laurowe
-
Sposób przygotowania:
10 cytryn dokładnie umyj i oczyść szczoteczką. Włóż do miski, zalej wodą i mocz je przez kilka godzin. Odsącz je, natnij na krzyż i wsyp po łyżce soli między nacięciami. Odstaw na bok. Z pozostałych 10 cytryn wyciśnij sok. Do słoików (wystarczą dwa litrowe) wsyp po łyżce soli, ułóż cytryny, dodaj po lasce cynamonu i liściu laurowym. Wsyp resztę soli i dodaj wyciśnięty sok. Jeśli słoiki nie są do końca wypełnione, dolej wrzącą wodę. Zakręć szczelnie i odstaw w chłodne miejsce. Będą gotowe za 4 tygodnie. Co jakiś czas wstrząsaj słoikiem.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)