Konfitura dyniowo-pomarańczowa
Lista składników:
-
-
1,5kg
dyni (ok. 1 kg po obraniu i usunięciu części niejadalnych)
-
700g
pomarańczy (3-4 szt. po obraniu)
-
400g
cukru
-
½
łyżeczki gałki muszkatołowej
-
1
łyżeczka cynamonu
-
-
• Konfitura będzie idealnym dodatkiem do naleśników, tostów oraz jedzenia prosto ze słoika.
-
• Brak możliwości przeliczenia wartości odżywczej w jednej porcji. Każdej osobie ilość porcji, w zależności od rodzaju dyni oraz czasu gotowania konfitury może wyjść inna. Aby obliczyć wartość odżywczą w zjedzonej ilości, należałoby zważyć całość otrzyman
Sposób przygotowania:
- Obraną dynię kroimy w kostkę i przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.
- Odstawiamy na godzinę, aby puściła sok.
- Następnie garnek stawiamy na mały ogień ją na mały ogień co jakiś czas mieszając.
- Kiedy dynia powoli zacznie się rozpadać, dorzucamy do niej obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze.
- Gotujemy do momentu, aż dynia i pomarańcze się rozgotują, a woda odparuje.
- Następnie przyprawiamy gałką i cynamonem i przekładamy do wyparzonych do słoików i pasteryzujemy
-
-
Energia (kcal)
2280.5 -
Białko (g)
19.6 -
Fenyloalanina (mg)
750.3