Konfitura dyniowo-pomarańczowa

jak zrobic konfiture z dyni i pomaranczy

Porcje:

Lista składników:

    • 1,5kg

      dyni (ok. 1 kg po obraniu i usunięciu części niejadalnych)

    • 700g

      pomarańczy (3-4 szt. po obraniu)

    • 400g

      cukru

    • ½

      łyżeczki gałki muszkatołowej

    • 1

      łyżeczka cynamonu

  • • Konfitura będzie idealnym dodatkiem do naleśników, tostów oraz jedzenia prosto ze słoika.

  • • Brak możliwości przeliczenia wartości odżywczej w jednej porcji. Każdej osobie ilość porcji, w zależności od rodzaju dyni oraz czasu gotowania konfitury może wyjść inna. Aby obliczyć wartość odżywczą w zjedzonej ilości, należałoby zważyć całość otrzyman

Sposób przygotowania:

  • Obraną dynię kroimy w kostkę i przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.
  • Odstawiamy na godzinę, aby puściła sok.
  • Następnie garnek stawiamy na mały ogień ją na mały ogień co jakiś czas mieszając.
  • Kiedy dynia powoli zacznie się rozpadać, dorzucamy do niej obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze.
  • Gotujemy do momentu, aż dynia i pomarańcze się rozgotują, a woda odparuje.
  • Następnie przyprawiamy gałką i cynamonem i przekładamy do wyparzonych do słoików i pasteryzujemy 
-
  • kcal

    Energia (kcal)
    2280.5

  • białko

    Białko (g)
    19.6

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    750.3

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.