Konfitura z gruszki i cytryny
Lista składników:
-
-
1kg
gruszek
-
300g
cukru
-
50g
sok z 1 cytryny
-
1
szkl. wody
-
-
• Konfitura będzie idealnym dodatkiem do naleśników, tostów oraz jedzenia prosto ze słoika.
-
• Brak możliwości przeliczenia wartości odżywczej w jednej porcji. Każdej osobie ilość porcji, w zależności od rodzaju i dojrzałości gruszek oraz czasu gotowania konfitury może wyjść inna. Aby obliczyć wartość odżywczą w zjedzonej ilości, należałoby zważy
Sposób przygotowania:
- Obrane gruszki kroimy na kawałki i przekładamy do garnka.
- Skrapiamy sokiem z cytryny, wlewamy szklankę wody i gotujemy przez ok. 15 min.
- Następnie dodajemy cukier i gotujemy aż woda wyparuje.
- Gorące powidła gruszkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
-
-
Energia (kcal)
1792 -
Białko (g)
6.2 -
Fenyloalanina (mg)
439