Lemoniada ogórkowa
Lista składników:
-
-
½
szt ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe (90 g)
-
1
kawałek imbiru (2 cm), obrany i starty na małych oczkach tarki
-
4
plasterki cytryny
-
1
litr zimnej wody
-
2
łyżeczki syropu z agawy
-
kostki lodu
-
-
• *Wartość odżywcza klarownej, przecedzonej lemoniady jest niemożliwa do przeliczenia, ze względu na niewiadomą ilość składników odżywczych, która przeszła ze startych składników do napoju.
Sposób przygotowania:
- Umytego ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach i umieszczamy w wysokim dzbanku lub karafce.
- Dodajemy obrany i starty lub drobno posiekany imbir, plastry cytryny i syrop z agawy. Składniki ugniatamy przez minutę drewnianą łyżką.
- Następnie dodajemy zimną wodę, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
- Przed podaniem lemoniadę mieszamy i przelewamy do szklanek z kostkami lodu.
- Przed nalaniem do szklanek, lemoniadę możemy także przecedzić przez sito. *
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
16.9 -
Białko (g)
0.15 -
Fenyloalanina (mg)
5.4