Lemoniada ogórkowa

lemoniada ogórkowa

Porcje: 4

Lista składników:

    • ½

      szt ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe (90 g)

    • 1

      kawałek imbiru (2 cm), obrany i starty na małych oczkach tarki

    • 4

      plasterki cytryny

    • 1

      litr zimnej wody

    • 2

      łyżeczki syropu z agawy

    • kostki lodu

  • • *Wartość odżywcza klarownej, przecedzonej lemoniady jest niemożliwa do przeliczenia, ze względu na niewiadomą ilość składników odżywczych, która przeszła ze startych składników do napoju.

Sposób przygotowania:

  • Umytego ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach i umieszczamy w wysokim dzbanku lub karafce.
  • Dodajemy obrany i starty lub drobno posiekany imbir, plastry cytryny i syrop z agawy. Składniki ugniatamy przez minutę drewnianą łyżką.
  • Następnie dodajemy zimną wodę, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
  • Przed podaniem lemoniadę mieszamy i przelewamy do szklanek z kostkami lodu.
  • Przed nalaniem do szklanek, lemoniadę możemy także przecedzić przez sito. *
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    16.9

  • białko

    Białko (g)
    0.15

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    5.4

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.