Łososiowa marchewka

Łososiowa marchewka

Porcje: 8

Lista składników:

    • 500g

      marchwi

    • 2

      łyżeczki wędzonej soli

    • 2

      łyżki dowolnego neutralnego oleju

    • 2

      łyżki wrzątku

    • 2

      łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno

    • 2

      łyżki sosu sojowego*

    • 1

      łyżka octu jabłkowego

    • ½

      łyżeczki mielonych nasion kolendry

  • Do podania

    • ½

      czerwonej cebuli, 50 g

    • 2

      łyżki posiekanego koperku, 20 g

    • 2

      łyżki kaparów, 20 g

    • 2

      łyżki soku z cytryny, 12 g

  • *Należy wybrać sos sojowy o możliwie najniższej zawartości białka. W obliczeniach wartości odżywczej wykorzystano sos sojowy o zawartości białka …..

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • Obieramy marchewkę, a następnie za pomocą obieraczki strugamy ją na krótkie i dość cienkie obierki.
  • Wszystkie obierki wrzucamy do miski, dodajemy neutralny olej oraz połowę wędzonej soli i porządnie, dokładnie nacieramy obierki dłońmi. Muszą być równo pokryte cienką warstwą oleju.
  • Tak przygotowaną marchew przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 10 – 12 minut mieszając w międzyczasie dwa lub trzy razy. Obierki mają być miękkie, ale nie przypalone.
  • W międzyczasie przygotowujemy marynatę: w łyżce wrzątku rozpuszczamy pozostałą część wędzonej soli, dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, ziarna kolendry i na koniec olej lniany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • Upieczone, miękkie obierki marchewki wkładamy do małego pojemnika i zalewamy przygotowaną zalewą.
  • Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę lub na całą noc (Żeby przyspieszyć proces, wierzch pojemnika można przykryć folią spożywczą i dociążyć, na przykład słoikiem).
  • Przed podaniem koperek drobno siekamy, cebulkę kroimy w drobną kostkę.
  • Marchew wykładamy na półmisek lub talerz, posypujemy cebulką, koperkiem, kaparami, a na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Podajemy jako przystawkę albo z pieczywem niskobiałkowym.

Smacznego!

W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    71.81

  • białko

    Białko (g)
    0.97

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    30.08

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.