Łososiowa marchewka
Lista składników:
-
-
500g
marchwi
-
2
łyżeczki wędzonej soli
-
2
łyżki dowolnego neutralnego oleju
-
2
łyżki wrzątku
-
2
łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
-
2
łyżki sosu sojowego*
-
1
łyżka octu jabłkowego
-
½
łyżeczki mielonych nasion kolendry
-
-
Do podania
-
½
czerwonej cebuli, 50 g
-
2
łyżki posiekanego koperku, 20 g
-
2
łyżki kaparów, 20 g
-
2
łyżki soku z cytryny, 12 g
-
-
*Należy wybrać sos sojowy o możliwie najniższej zawartości białka. W obliczeniach wartości odżywczej wykorzystano sos sojowy o zawartości białka …..
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Obieramy marchewkę, a następnie za pomocą obieraczki strugamy ją na krótkie i dość cienkie obierki.
- Wszystkie obierki wrzucamy do miski, dodajemy neutralny olej oraz połowę wędzonej soli i porządnie, dokładnie nacieramy obierki dłońmi. Muszą być równo pokryte cienką warstwą oleju.
- Tak przygotowaną marchew przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 10 – 12 minut mieszając w międzyczasie dwa lub trzy razy. Obierki mają być miękkie, ale nie przypalone.
- W międzyczasie przygotowujemy marynatę: w łyżce wrzątku rozpuszczamy pozostałą część wędzonej soli, dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, ziarna kolendry i na koniec olej lniany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
- Upieczone, miękkie obierki marchewki wkładamy do małego pojemnika i zalewamy przygotowaną zalewą.
- Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę lub na całą noc (Żeby przyspieszyć proces, wierzch pojemnika można przykryć folią spożywczą i dociążyć, na przykład słoikiem).
- Przed podaniem koperek drobno siekamy, cebulkę kroimy w drobną kostkę.
- Marchew wykładamy na półmisek lub talerz, posypujemy cebulką, koperkiem, kaparami, a na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.
- Podajemy jako przystawkę albo z pieczywem niskobiałkowym.
Smacznego!
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
71.81 -
Białko (g)
0.97 -
Fenyloalanina (mg)
30.08