Ostre paluszki dyniowe z dipem
Lista składników:
-
-
1
dynia hokkaido
-
1
łyżka suszonej ostrej papryki
-
1
łyżeczka chilli w płatkach
-
1
łyżeczka soli
-
30 ml
oliwy z oliwek
-
25 g
bułki tartej PKU
-
25 g
startego parmezanu niskobiałkowego
-
½
pęczka natki pietruszki
-
1
pomarańcza
-
125 g
twarożku niskobiałkowego
-
125 g
jogurtu naturalnego niskobiałkowego
-
pieprz
-
Sposób przygotowania:
Dynię umyj, podziel na pół i usuń pestki. Następnie pokrój ją w podłużne słupki. Do miski wsyp paprykę ostrą, chili w płatkach, 1 łyżeczkę soli i oliwę z oliwek i wszystko wymieszaj. Tak powstałą mieszanką przypraw posyp pokrojoną w słupki dynię. Paluszki dyniowe umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułkę tartą i parmezan wsyp do miski, wymieszaj. Paluszki oprósz połową serowej panierki i piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku. Następnie ostrożnie przewróć na drugą stronę i posyp resztą panierki. Piecz kolejne 15 minut.
Natkę pietruszki umyj, odsącz z wody, oberwij listki i wrzuć do blendera. Po zmiksowaniu zgarnij łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Pomarańczę umyj w gorącej wodzie, osusz i z połowy zetrzyj skórkę do pojemnika miksującego. Następnie wyciśnij sok i wlej 2 łyżki do skórki. Dodaj do pojemnika miksującego twarożek, jogurt naturalny i 2 szczypty pieprzu. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie mieszać. Upieczone paluszki dyniowe podaj z dipem.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)