Panna cotta

panna cotta jak zrobić

Porcje: 4

Lista składników:

    • 400ml

      ProZero

    • 50g

      masła extra 82% tłuszczu

    • 50g

      drobnego cukru

    • 25g

      skrobi kukurydzianej

    • 1

      laska wanilii

  • Do podania (nie uwzględnione w przeliczeniach wartości odżywczej) Mus owocowy, owoce sezonowe, listki mięty

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy 4 ceramiczne kokilki lub niewielkie płaskie słoiczki.
  • Wlewamy ProZero do małego rondla.
  • Dodajemy masło, cukier i skrobię kukurydzianą. Jeśli używamy wanilii, przecinamy laskę wanilii wzdłuż na pół i tępą krawędzią noża zeskrobujemy małe nasionka z jej wnętrza.
  • Umieszczamy nasiona i rozciętą laskę wanilii w małym rondlu. Jeśli zamiast tego używamy esencji waniliowej, dodajemy ją do garnka.
  • Umieszczamy garnek na małym ogniu i mieszając doprowadzamy zawartość do zagotowania.
  • Wyjmujemy laskę wanilii z garnka a płynną masę przelewamy do wysokiego pojemnika lub dzbanka i miksujemy blenderem ręcznym przez 30-40 sekund.
  • Po czym przelewamy natychmiast do przygotowanych kokilek lub słoiczków.
  • Studzimy do temperatury pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
  • Gotowy deser dekorujemy listkami świeżej mięty, owocami świeżymi lub sosem owocowym 
W 1 porcji (na 100g)
  • kcal

    Energia (kcal)
    232.32

  • białko

    Białko (g)
    0.12

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    4.7

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.