Panna cotta
Lista składników:
-
-
400ml
ProZero
-
50g
masła extra 82% tłuszczu
-
50g
drobnego cukru
-
25g
skrobi kukurydzianej
-
1
laska wanilii
-
-
Do podania (nie uwzględnione w przeliczeniach wartości odżywczej) Mus owocowy, owoce sezonowe, listki mięty
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy 4 ceramiczne kokilki lub niewielkie płaskie słoiczki.
- Wlewamy ProZero do małego rondla.
- Dodajemy masło, cukier i skrobię kukurydzianą. Jeśli używamy wanilii, przecinamy laskę wanilii wzdłuż na pół i tępą krawędzią noża zeskrobujemy małe nasionka z jej wnętrza.
- Umieszczamy nasiona i rozciętą laskę wanilii w małym rondlu. Jeśli zamiast tego używamy esencji waniliowej, dodajemy ją do garnka.
- Umieszczamy garnek na małym ogniu i mieszając doprowadzamy zawartość do zagotowania.
- Wyjmujemy laskę wanilii z garnka a płynną masę przelewamy do wysokiego pojemnika lub dzbanka i miksujemy blenderem ręcznym przez 30-40 sekund.
- Po czym przelewamy natychmiast do przygotowanych kokilek lub słoiczków.
- Studzimy do temperatury pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
- Gotowy deser dekorujemy listkami świeżej mięty, owocami świeżymi lub sosem owocowym
W 1 porcji (na 100g)
-
Energia (kcal)
232.32 -
Białko (g)
0.12 -
Fenyloalanina (mg)
4.7