Pyszna galaretka z ogryzków i skórek

galaretka z ogryzków i skórek jabłka

Porcje:

Lista składników:

    • 1kg

      jabłek, obierki i ogryzki *

    • cukier

    • woda

    • sok z cytryny

  • * Pozostałe np. po przygotowywaniu szarlotki lub musów

  • ** Ze względu na różnice w zawartości pektyn w poszczególnych odmianach jabłek i ilości użytych składników, wartości odżywcze zarówno całości jak i jednej porcji są trudne do oszacowania. Natomiast biorąc pod uwagę zawartość białka i fenyloalaniny w jabłk

  • Spróbuj wykorzystywać owoce z upraw ekologicznych lub bio – skórki takich owoców nie będą zawierać pozostałości potencjalnie szkodliwych środków ochrony roślin

  • Pamiętajmy, że żelowanie przecieru (tworzenie się galaretki) zależy od zawartości pektyn w jabłkach. Z reguły im jabłka kwaśniejsze, tym więcej zawierają tych substancji. Otrzymanie galaretki ze słodkich jabłek zajmie więcej czasu.

Sposób przygotowania:

  • Resztki z obierania jabłek wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby je przykryć.
  • Całość zagotowujemy i gotujemy do momentu, aż skórki zmiękną i będą się rozpadać. Do tego czasu objętość płynów w garnku powinna się zmniejszyć mniej więcej o połowę.
  • Jabłkową masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się twardych elementów: pestek i gniazd nasiennych.
  • Za pomocą szklanki odmierzamy objętość powstałego przecieru i z powrotem umieszczamy go w garnku.
  • Na każdą szklankę przecieru dodajemy pół szklanki cukru i jedną łyżkę soku z cytryny.
  • Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu i gotujemy, często mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie przypominać galaretkę.
  • Galaretkę przekładamy do słoiczków, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy.
-
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.