Pyszna galaretka z ogryzków i skórek
Lista składników:
-
-
1kg
jabłek, obierki i ogryzki *
-
cukier
-
woda
-
sok z cytryny
-
-
* Pozostałe np. po przygotowywaniu szarlotki lub musów
-
** Ze względu na różnice w zawartości pektyn w poszczególnych odmianach jabłek i ilości użytych składników, wartości odżywcze zarówno całości jak i jednej porcji są trudne do oszacowania. Natomiast biorąc pod uwagę zawartość białka i fenyloalaniny w jabłk
-
Spróbuj wykorzystywać owoce z upraw ekologicznych lub bio – skórki takich owoców nie będą zawierać pozostałości potencjalnie szkodliwych środków ochrony roślin
-
Pamiętajmy, że żelowanie przecieru (tworzenie się galaretki) zależy od zawartości pektyn w jabłkach. Z reguły im jabłka kwaśniejsze, tym więcej zawierają tych substancji. Otrzymanie galaretki ze słodkich jabłek zajmie więcej czasu.
Sposób przygotowania:
- Resztki z obierania jabłek wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby je przykryć.
- Całość zagotowujemy i gotujemy do momentu, aż skórki zmiękną i będą się rozpadać. Do tego czasu objętość płynów w garnku powinna się zmniejszyć mniej więcej o połowę.
- Jabłkową masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się twardych elementów: pestek i gniazd nasiennych.
- Za pomocą szklanki odmierzamy objętość powstałego przecieru i z powrotem umieszczamy go w garnku.
- Na każdą szklankę przecieru dodajemy pół szklanki cukru i jedną łyżkę soku z cytryny.
- Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu i gotujemy, często mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie przypominać galaretkę.
- Galaretkę przekładamy do słoiczków, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy.
-
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)