Salsa z pomidorów

Salsa z pomidorów

Porcje:

Lista składników:

    • 4-5

      pomidorów malinowych (600g)

    • 25g

      natki pietruszki

    • 1

      czerwona papryka

    • 1

      cebula (czerwona lub biała)

    • 1

      papryczka chili, bez nasion (opcjonalnie)

    • 2

      ząbki czosnku

    • sok z jednej cytryny

    • 3

      łyżki oliwy

    • sól i pieprz do smaku

  • • W celu zagęszczenia zmiksowaną na gładko salsę można przecedzić przez gazę lub gęste sito. Precyzyjne wartości odżywcze będą wtedy jednak niemożliwe do oszacowania.

  • • 1 łyżka oliwy waży 10 g.

Sposób przygotowania:

  • Pomidory, oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę, natkę pietruszki, obraną cebulę, ząbki czosnku, chili, sok z cytryny i oliwę miksujemy w blenderze.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Przekładamy do miski*.
  • Wykorzystujemy jako dodatek do makaronu, warzyw świeżych i surowych, pieczywa, grzanek i pizzy.
Na całość
  • kcal

    Energia (kcal)
    509.4

  • białko

    Białko (g)
    10.4

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    325.2

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.