Salsa z pomidorów
Lista składników:
-
-
4-5
pomidorów malinowych (600g)
-
25g
natki pietruszki
-
1
czerwona papryka
-
1
cebula (czerwona lub biała)
-
1
papryczka chili, bez nasion (opcjonalnie)
-
2
ząbki czosnku
-
sok z jednej cytryny
-
3
łyżki oliwy
-
sól i pieprz do smaku
-
-
• W celu zagęszczenia zmiksowaną na gładko salsę można przecedzić przez gazę lub gęste sito. Precyzyjne wartości odżywcze będą wtedy jednak niemożliwe do oszacowania.
-
• 1 łyżka oliwy waży 10 g.
Sposób przygotowania:
- Pomidory, oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę, natkę pietruszki, obraną cebulę, ząbki czosnku, chili, sok z cytryny i oliwę miksujemy w blenderze.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przekładamy do miski*.
- Wykorzystujemy jako dodatek do makaronu, warzyw świeżych i surowych, pieczywa, grzanek i pizzy.
Na całość
-
Energia (kcal)
509.4 -
Białko (g)
10.4 -
Fenyloalanina (mg)
325.2