Szarlotka (8 porcji)
Lista składników:
-
-
1080g
obranych i startych na grubych oczkach jabłek
-
8g
cynamonu mielonego
-
30g
cukru drobnego
-
10g
masła extra 82% tł.
-
50g
ProZero*
-
-
Ciasto
-
500g
mąki niskobiałkowej PKU
-
250g
margaryny 70% tł. 60 g cukru drobnego
-
120g
wody
-
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik tradycyjny do 190°C lub z termoobiegiem do 170°C. Utrzeć dłońmi mąkę PKU, margarynę i cukier drobny w misce, aż będzie przypominać grubą bułkę tartą. Do mieszanki dodać wodę i wymieszać tak, aby uformować ciasto. Pozostawić do odpoczynku na 10 minut. Blat podsypać odrobiną mąki PKU i ugniatać ciasto przez 1 minutę, aż będzie gładkie. Podzielić ciasto na 2 części i za pomocą wałka rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami papieru tak, aby wyłożyć ciastem formę 15 cm lub 23 cm. Nakłuć podstawę ciasta i odłożyć na bok. Na patelni na średnim ogniu podgrzać jabłka, cynamon, cukier muscovado i masło, zamieszać., dodać ProZero. Gotować, aż jabłka będą miękkie, następnie przełożyć na ciasto. Na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec do uzyskania złocistego koloru (około 25 minut).
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
556.88 -
Białko (g)
0.87 -
Fenyloalanina (mg)
31.14